המלצות על אל צ’לטן ארגנטינה – גן עדן למטיילים בפטגוניה
המלצות על אל צ’לטן ארגנטינה – מדריך מקיף למטיילים
היכרות עם אל צ’לטן (El Chaltén) – פנינת הטרקים של פטגוניה
אל צ’לטן (El Chaltén), הממוקמת בחבל סנטה קרוז שבפטגוניה הארגנטינאית, היא אחת מפנינות הטבע המרשימות ביותר בארגנטינה ופטגוניה בכלל. העיירה הוקמה רשמית בשנת 1985, ולמרות היותה צעירה יחסית, היא הפכה במהרה ל”בירת הטרקים של ארגנטינה”, כינוי שהיא בהחלט ראויה לו. השם “צ’לטן” מגיע מהשפה המקומית של ילידי הטאואלצ’ה, ומשמעותו “הר מעשן” – כינוי שניתן להר פיץ רוי המפורסם הנראה לעתים עטוף בעננים, כאילו הוא מעלה עשן.
אל צ’לטן היא עיירה קטנה ומקסימה המונה כ-1,500 תושבי קבע, אך בעונת התיירות (אוקטובר-אפריל) היא מתמלאת במטיילים מכל העולם הבאים ליהנות משבילי הטרקים המרהיבים, מההרים המושלגים, מהקרחונים הכחולים ומהנופים עוצרי הנשימה שהאזור מציע. העיירה ממוקמת בקצה הצפוני של פארק לוס גלסיארס (Los Glaciares National Park), אחד הפארקים הלאומיים המפורסמים ביותר בארגנטינה, ומהווה נקודת מוצא אידיאלית למגוון טיולים רגליים באזור.
בשונה מערים תיירותיות אחרות, אל צ’לטן שומרת על אווירה אותנטית ונינוחה. אין בה מרכזי קניות גדולים או אטרקציות מסחריות מתוחכמות – כוחה טמון בפשטות שלה ובנגישות לטבע פראי ומרהיב. הרחובות מעטים, המסעדות צנועות אך מספקות אוכל טעים, והלינה מגוונת – מהוסטלים למטיילי תרמיל ועד מלונות בוטיק למחפשי הפינוק.
“מי שמגיע לפטגוניה ולא מבקר באל צ’לטן, מפספס את אחת החוויות המרגשות והיפות ביותר בדרום אמריקה”, מספרת רוני, מטיילת ישראלית שביקרה במקום. “הטרקים כאן הם ברמה אחרת – נגישים מאוד מהעיירה, מסומנים היטב, ובעיקר מציעים נופים שנראים כאילו נלקחו מגלויה”.
מזג האוויר וזמן מומלץ לביקור
מזג האוויר באל צ’לטן הוא אחד האלמנטים המשפיעים ביותר על חוויית הביקור. פטגוניה ידועה ברוחות העזות שלה ובהפכפכות במזג האוויר, ואל צ’לטן אינה יוצאת מן הכלל. יש לזכור שעונות השנה בארגנטינה הפוכות מישראל, ולכן החורף הוא בין יוני לספטמבר, והקיץ בין דצמבר למרץ.
העונה הטובה ביותר לביקור היא בין אוקטובר לאפריל, כאשר השיא הוא בחודשים דצמבר-פברואר (הקיץ הדרומי). בחודשים אלה הטמפרטורות נעימות יותר, שעות האור ארוכות (לעתים יש אור עד השעה 22:00), והסיכוי לראות את פסגות ההרים המפורסמים ללא עננים גבוה יותר. עם זאת, זו גם העונה העמוסה ביותר, והמחירים בהתאם.
ניתן לבקר באל צ’לטן גם בחודשי “כתפיים” – אוקטובר-נובמבר או מרץ-אפריל. בתקופות אלה יש פחות תיירים, המחירים נוחים יותר, ועדיין ניתן ליהנות מטרקים ומזג אוויר סביר. עם זאת, יש להצטייד בבגדים חמים יותר ולהיות מוכנים לרוחות חזקות יותר ומזג אוויר פחות יציב.
“חשוב להבין שגם באמצע הקיץ, הטמפרטורות באל צ’לטן יכולות להיות נמוכות, במיוחד בערב ובלילה”, מספר אלעד, מדריך טיולים ישראלי שמכיר את האזור. “תמיד כדאי להצטייד בשכבות ביגוד וג’קט טוב נגד רוח וגשם, גם אם התחזית נראית אופטימית. הרוחות עשויות להגיע פתאום ולהגיע למהירות של 100 קמ”ש ומעלה”.
טיפ חשוב למטיילים
חשוב לדעת שטיפוסי הסלע או טרקים ליעדים מרוחקים יותר עשויים להיות סגורים בחורף (מאי עד ספטמבר), לכן אם יש לכם תוכניות ספציפיות, בדקו מראש את הזמינות. בנוסף, אם מטרתכם העיקרית היא לראות את פסגת הפיץ רוי המפורסמת, קחו בחשבון שהיא מכוסה עננים ברוב ימות השנה, ולכן מומלץ להקדיש לאל צ’לטן מספר ימים כדי להגדיל את סיכוייכם לראות אותה בכל יופייה.
איך מגיעים לאל צ’לטן?
הדרך הנפוצה ביותר להגיע לאל צ’לטן היא דרך העיר אל קלאפטה (El Calafate), שנמצאת כ-220 ק”מ דרומית לאל צ’לטן. אל קלאפטה מחוברת בטיסות סדירות לבואנוס איירס ולערים גדולות אחרות בארגנטינה, ויש בה שדה תעופה בינלאומי.
מאל קלאפטה לאל צ’לטן
מאל קלאפטה לאל צ’לטן ניתן להגיע במספר דרכים:
- אוטובוס ציבורי – ישנם מספר חברות אוטובוסים המפעילות קווים בין אל קלאפטה לאל צ’לטן מדי יום. הנסיעה אורכת כ-3 שעות, והמחיר נע בין 15-20 דולר לכיוון. חברות האוטובוסים העיקריות הן Chalten Travel, Caltur ו-TAQSA. בעונת התיירות מומלץ לרכוש כרטיסים מראש, שכן הביקוש גבוה. רוב האוטובוסים יוצאים בשעות הבוקר או אחר הצהריים.
- השכרת רכב – אפשרות זו מעניקה גמישות רבה ומאפשרת לעצור בנקודות עניין לאורך הדרך, כמו מצפה הקונדורים. הכביש בין אל קלאפטה לאל צ’לטן (כביש 23) הוא אספלט באיכות טובה, אך יש לקחת בחשבון שהדרך עוברת באזורים מרוחקים עם מעט תחנות דלק. מחירי השכרת רכב באל קלאפטה גבוהים יחסית, אך האפשרות מתאימה למשפחות או לקבוצות.
- הסעות מאורגנות – ישנן חברות תיירות המציעות שאטלים פרטיים או טיולים מאורגנים המשלבים הסעה לאל צ’לטן עם עצירות בנקודות תצפית ובאטרקציות לאורך הדרך. אפשרות זו יקרה יותר, אך נוחה למי שמעוניין בחוויה מלאה יותר.
טיפ חשוב: “מומלץ מאוד לא להגיע לאל צ’לטן בלילה”, מציינים מטיילים רבים. “אין בעיירה מוניות בלילה, והיא כולה בנויה על הר, כאשר תחנת האוטובוס ממוקמת בתחתית. מאוד לא כיף ללכת בחושך לבד עם תרמילים כבדים במעלה הגבעה למצוא את מקום הלינה שלכם, במיוחד בתנאי מזג אוויר קשים”.
הטרקים המומלצים ביותר באל צ’לטן
המוניטין של אל צ’לטן כ”בירת הטרקים של ארגנטינה” לא נולד בכדי. האזור מציע מגוון מסלולי הליכה ברמות קושי שונות, כשהמשותף לכולם הוא הנופים עוצרי הנשימה. היתרון הגדול של הטרקים באל צ’לטן הוא שרובם מתחילים ישירות מהעיירה, ללא צורך בהסעות. בנוסף, רוב הטרקים הם יומיים (day hikes), מה שמאפשר לחזור בערב למלון ולמסעדה חמה.
מסלול לגונה דה לוס טרס (Laguna de Los Tres)
זהו ללא ספק המסלול המפורסם והמבוקש ביותר באזור, וזאת בצדק. המסלול מוביל אל האגם הקטן Laguna de Los Tres, שנמצא למרגלות הר פיץ רוי המרשים. הנוף במקום פשוט מהמם ומספק את אחת נקודות התצפית הטובות ביותר על ההר האיקוני.
- אורך המסלול: כ-22 ק”מ הלוך ושוב
- זמן הליכה: 7-9 שעות
- רמת קושי: בינונית-קשה, במיוחד הקטע האחרון
- נקודות עיקריות: נוף מרהיב אל פיץ רוי, לגונה דה לוס טרס, יער פטגוני, קמפינג Poincenot
המסלול מתחיל בקצה הצפוני של אל צ’לטן, בשכונת שנקראת El Pilar, או לחילופין ניתן להתחיל ישירות מהעיירה. בתחילת המסלול יש הליכה נעימה יחסית בשטח מישורי, דרך יערות עם עצי לנגה (Lenga) ונירה (Ñire) אופייניים לאזור. לאחר כשעתיים מגיעים לנקודת תצפית ראשונה על פיץ רוי (אם מזג האוויר מאפשר), ולאחר מכן ממשיכים לכיוון קמפינג Poincenot, שבו אפשר לעצור למנוחה קלה.
הקטע האחרון של המסלול הוא הקשה ביותר – עלייה תלולה של כקילומטר עם הפרש גבהים של כ-400 מטר. אך המאמץ משתלם; כשמגיעים ללגונה דה לוס טרס, נגלה מחזה מרהיב של אגם בצבע טורקיז עם הפיץ רוי המתנשא מעליו. זוהי נקודה מושלמת לארוחת צהריים ומנוחה לפני הירידה חזרה.
“אם אתם עושים רק טרק אחד באל צ’לטן, שזה יהיה לגונה דה לוס טרס”, ממליץ עמית, מטייל ישראלי. “אני הייתי מזל וזכיתי ביום בהיר לגמרי. המראה של פיץ רוי משתקף באגם היה שווה כל צעד בעלייה הקשה”.
מסלול לגונה טורה (Laguna Torre)
זהו מסלול פופולרי נוסף, שמוביל ללגונה טורה, אגם קרחוני למרגלות הר סרו טורה (Cerro Torre) המרשים. המסלול פחות תובעני מהמסלול ללגונה דה לוס טרס, ולכן מתאים גם למטיילים עם פחות ניסיון.
- אורך המסלול: כ-18 ק”מ הלוך ושוב
- זמן הליכה: 5-7 שעות
- רמת קושי: בינונית
- נקודות עיקריות: נהר פיץ רוי, לגונה טורה, קרחון גרנדה, מראה מרהיב על הר סרו טורה
המסלול מתחיל בקצה המערבי של אל צ’לטן, ועובר לאורך עמק נהר פיץ רוי. בדרך יש מספר נקודות תצפית מרהיבות, כולל Mirador del Cerro Torre, שממנה נשקף נוף מרהיב אל הפסגה המחודדת של סרו טורה, בהנחה שהעננים מאפשרים זאת. ככל שמתקדמים, הנוף הופך ליותר אלפיני עם צמחייה נמוכה וסלעים. המסלול מישורי יחסית, למעט מספר עליות מתונות.
הגעה ללגונה טורה היא חוויה בפני עצמה. האגם הקרחוני מוקף פסגות הרים דרמטיות, וניתן לראות קרחונים וקרחונים צפים קטנים באגם. אם יש לכם עוד כוח, מומלץ להמשיך עוד כ-2 ק”מ לנקודת תצפית מעולה על קרחון גרנדה (Glaciar Grande).
מסלול לואיס מאסטרס וטרק קונדור (Loma del Pliegue Tumbado)
מסלול פחות מוכר אך מרהיב לא פחות, שמציע תצפיות פנורמיות על שני האזורים המפורסמים – פיץ רוי וסרו טורה – מכיוון אחר לגמרי.
- אורך המסלול: כ-16-20 ק”מ הלוך ושוב
- זמן הליכה: 6-8 שעות
- רמת קושי: בינונית-קשה
- נקודות עיקריות: תצפית פנורמית על פיץ רוי וסרו טורה, צמחיית הרים ייחודית
המסלול מתחיל ליד המרכז למבקרים בכניסה הדרומית לאל צ’לטן. בתחילת המסלול הולכים בשטח פתוח יחסית, עם יערות נמוכים ושיחים. ככל שעולים בגובה, הנוף נפתח למרחבים עצומים. החלק הסופי של המסלול הוא עלייה תלולה למדי, אך הנוף מהפסגה שווה את המאמץ – תצפית פנורמית 360° על הפיץ רוי, סרו טורה, העמקים, האגמים והקרחונים באזור.
מסלול הקונדור הוא למעשה חלק ממסלול לואיס מאסטרס, אך קצר יותר (כשעתיים הלוך ושוב) ומציע תצפית מרהיבה על העיירה אל צ’לטן ועל עמק נהר דה לאס וואלטאס. זהו מסלול מצוין לשקיעה או למטיילים שמחפשים טיול קצר יותר.
טיפים חשובים לטרקים
- התחילו מוקדם – כדאי לצאת לטרקים בשעות הבוקר המוקדמות (7:00-8:00), במיוחד את המסלול ללגונה דה לוס טרס, כדי להספיק לעשות את כל המסלול באור יום ולהימנע מהרוחות החזקות שנוטות להתחזק בצהריים.
- בדקו תחזית – מזג האוויר באזור הפכפך, וביום מעונן אולי לא תראו את פסגות ההרים. בדקו את התחזית ותכננו את הטרקים בהתאם. ישנם פאבים ומלונות המציגים תחזית עדכנית מדי יום בכניסה.
- הצטיידו כראוי – קחו איתכם שכבות ביגוד, כובע, משקפי שמש, קרם הגנה, מים (לפחות 1.5-2 ליטר לאדם) ואוכל לדרך. הטרקים ארוכים ואין מקורות מים או מזון במסלול.
- נעליים טובות – למרות שהשבילים טובים יחסית, מומלץ נעלי הליכה איכותיות עם אחיזה טובה.
“הדבר שהכי הפתיע אותי באל צ’לטן הוא איכות השבילים”, מספרת עדי, מטיילת מנוסה. “רוב המסלולים מסומנים היטב ומתוחזקים ברמה גבוהה. אפשר ללכת בביטחון גם בלי מפה, למרות שכמובן תמיד מומלץ להצטייד באחת כזו”.
לינה ואירוח באל צ’לטן
למרות היותה של אל צ’לטן עיירה קטנה, היא מציעה מגוון רחב של אפשרויות לינה לכל תקציב – מהוסטלים וקמפינגים למטיילי תרמיל, דרך בתי הארחה משפחתיים, ועד מלונות בוטיק יוקרתיים. חשוב לציין שאל צ’לטן, כמו רוב אזור פטגוניה, נחשבת ליעד יקר יחסית, במיוחד בעונת השיא (דצמבר-פברואר). לכן, הזמנה מראש היא כמעט הכרחית בחודשים אלה.
הוסטלים למטיילים
ההוסטלים באל צ’לטן הם אופציה פופולרית בקרב מטיילי תרמיל וצעירים. הם מציעים חדרים משותפים (דורמיטורי) וחדרים פרטיים, ולרובם מטבח משותף שמאפשר לחסוך בהוצאות על אוכל.
- Rancho Grande – הוסטל פופולרי במיקום מרכזי, עם אווירה טובה, מטבח מאובזר היטב ובר מסעדה במקום. מומלץ במיוחד לסולו טרוולרס שרוצים להכיר מטיילים אחרים. אתר ההוסטל
- Hostel del Lago – הוסטל שקט יחסית עם נוף לאגם, מרחק קצר מהמרכז. “ישראלים רבים ממליצים על המקום בחום, מנוהל על ידי סניורה נחמדה שיודעת אנגלית. החדרים גדולים וחמים, המטבח מאובזר, ארוחת בוקר טובה שמוגשת עם סלט פירות טעים”, מספרים מטיילים שביקרו במקום.
- Lo de Trivi – הוסטל במחיר סביר יחסית. “אל צ’לטן בארגנטינה יקרה מאוד (כמו כל פטגוניה), בעיקר ההוסטלים. לכן זה נחמד לדעת שיש הוסטל זול יחסית למחירים מסביב. תנאים סבירים, יש Wi-Fi, חדרים נוחים,” מדווחים מטיילים.
בתי הארחה ובתים להשכרה
למשפחות או לזוגות שמחפשים יותר פרטיות, ישנם בתי הארחה (Hosteria) ובתים/דירות להשכרה שמציעים חדרים עם שירותים צמודים ולעתים גם מטבחון.
- Hosteria Senderos – בית הארחה מטופח עם גינה יפה ונוף להרים, ארוחת בוקר טובה וצוות אדיב. מתאים למשפחות או לזוגות.
- Apartamentos Fitzroy – דירות מאובזרות עם מטבחון, אידיאלי למי שרוצה לבשל לעצמו. מיקום מצוין קרוב לתחילת שבילי הטרקים.
מלונות יוקרתיים
למרות האופי הכפרי, אל צ’לטן מציעה גם כמה אפשרויות לינה יוקרתיות יותר:
- Destino Sur Hotel & Spa – מלון בוטיק עם חדרים מעוצבים, ספא ומסעדה מצוינת. מיקום טוב במרכז העיירה.
- Los Cerros Boutique Hotel & Spa – מלון יוקרתי עם נוף מרהיב לפיץ רוי (כשהעננים מאפשרים), ספא, וארוחת בוקר עשירה.
קמפינגים
לאוהבי הטבע והאופציה החסכונית, ישנם מספר קמפינגים באזור:
- Camping El Relincho – קמפינג מסודר במרכז העיירה, עם שירותים ומקלחות חמות, מטבח משותף, ואפשרות לשכור ציוד קמפינג. מחיר סביר ואווירה טובה.
- קמפינגים בטבע – בפארק הלאומי ישנם מספר קמפינגים ללא תשלום לאורך מסלולי הטרקים, כמו קמפינג Poincenot וקמפינג De Agostini. הם מיועדים למטיילים שרוצים לפצל את הטרקים הארוכים יותר לכמה ימים. יש בהם שירותים בסיסיים בלבד, ללא מקלחות או מים חמים.
טיפים לגבי לינה:
- בעונת השיא, מומלץ מאוד להזמין מקום לינה מראש, לפחות חודשיים קודם.
- רוב מקומות הלינה באל צ’לטן מציעים חימום טוב, אך בדקו זאת מראש אם אתם מגיעים בחודשים הקרירים.
- Wi-Fi הוא לא דבר מובן מאליו באל צ’לטן. האינטרנט הסלולרי בעיירה וודאי בשטח הפתוח מוגבל מאוד, אז התכוננו להתנתק מהעולם הדיגיטלי.
- רוב מקומות הלינה מציעים אחסון חינם של מזוודות/ציוד שאין צורך לקחת לטרקים.
אוכל ומסעדות באל צ’לטן
אל צ’לטן מציעה מגוון מסעדות ובתי קפה, מפשוטים ועד גורמה, שירוו את רעבונכם אחרי יום של הליכה. בשל מיקומה המרוחק, המחירים גבוהים מעט ביחס לשאר ארגנטינה, אך האיכות בהחלט טובה. רוב המסעדות ממוקמות על הרחוב הראשי, Avenida San Martín, או בסמוך לו.
מסעדות ארוחות עיקריות
ארגנטינה ידועה בבשר המשובח שלה, ואל צ’לטן אינה יוצאת מהכלל. תוכלו למצוא מסעדות מצוינות המתמחות בבשר על האש (פאריז’ה), לצד מסעדות המציעות אוכל בינלאומי.
- La Tapera – מסעדה פופולרית המתמחה במנות ארגנטינאיות מסורתיות, כולל בשר על האש, תבשילים מקומיים ודגים. האווירה כפרית ונעימה, והאוכל איכותי. מומלץ להזמין מקום מראש בעונה העמוסה. כתובת: Avenida San Martín 390.
- El Muro – חביבת הישראלים, עם תפריט בעברית ושירות מדהים. “רודריגו, בעל המסעדה, ממש אוהב ישראלים ויש לו תפריט בעברית. האוכל טעים והאווירה ביתית ונעימה”, מספרים מטיילים ישראלים. כתובת: San Martín 640.
- Estepa – מסעדה קטנה ואינטימית המציעה תפריט המבוסס על מוצרי האזור, עם דגש על טריות. המנות היצירתיות והמצגת האסתטית מייצרות חוויה קולינרית מעולה.
- Patagonicus – פיצרייה פופולרית עם פיצות טעימות, פסטות ביתיות, ומבחר של בירות מקומיות. אופציה טובה לארוחה מהירה וטעימה במחיר סביר.
קפה ומאפים
אחרי טרק ארוך, או לפני היציאה לאחד כזה, אין כמו קפה טוב ומאפה מתוק לריענון.
- Mathilda Café – קפה חמוד עם מבחר מאפים ביתיים, סנדוויצ’ים, ביסקוטי ועוגות. מקום מושלם לארוחת בוקר או הפסקת קפה. יש להם גם אופציות טבעוניות וצמחוניות.
- La Chocolatería – מקום קטן ומקסים המתמחה בשוקולד חם מעולה, מושלם לימים קרירים. לצד השוקולד, הם מציעים עוגות, עוגיות ומאפים ביתיים. כתובת: San Martín 280.
ברים ואלכוהול
אחרי יום של פעילות, אפשר למצוא מספר ברים נחמדים שבהם תוכלו לרענן את הגרון עם בירה מקומית או יין ארגנטינאי משובח.
- La Vinería – בר יינות אינטימי המציע מבחר יינות ארגנטינאיים מצוינים, לצד מבחר גבינות ונשנושים. מקום מושלם לשעות הערב השקטות.
- La Cervecería – מבשלת בירה מקומית המציעה מבחר בירות ארטיזנליות (craft beers) שמיוצרות במקום. האווירה צעירה ותוססת במיוחד בלילות.
טיפים לחסכון באוכל
אל צ’לטן אינה זולה, במיוחד בכל הנוגע לאוכל. אם אתם רוצים לחסוך, הנה כמה טיפים:
- בישול עצמי – רוב ההוסטלים והלודג’ים מציעים מטבח משותף. ישנם שני סופרמרקטים קטנים בעיירה שבהם תוכלו לקנות מצרכים בסיסיים (אם כי במחירים גבוהים יחסית). רצוי להביא חלק מהמצרכים מאל קלאפטה, שם המבחר גדול יותר והמחירים נוחים יותר.
- ארוחות צהריים – רוב המסעדות מציעות “תפריטי צהריים” (Menu del Dia) במחיר קבוע, שכוללים מנה ראשונה, עיקרית ולעתים גם קינוח או משקה. זו דרך טובה ליהנות ממסעדה טובה במחיר סביר יותר.
- הכנת סנדוויצ’ים לטרקים – במקום לשלם על ארוזכת צהריים יקרות בטרקים, הכינו לעצמכם סנדוויצ’ים בבוקר.
“התחושה באל צ’לטן היא של קהילה קטנה וחמה”, מספרת נועה, שטיילה באזור. “במסעדות, בעלי המקום זוכרים אותך כבר מהביקור הראשון ודואגים להמלצות מיוחדות. אפילו נתקלנו במסעדה שהבעלים שלה, שמוצאו ממזרח התיכון, למד כמה מילים בעברית במיוחד עבור הישראלים שמגיעים אליו”.
אטרקציות נוספות ופעילויות באל צ’לטן
למרות שהטרקים הם ללא ספק האטרקציה העיקרית באל צ’לטן, ישנן גם פעילויות נוספות שכדאי לשקול, במיוחד אם אתם נשארים מספר ימים או אם מזג האוויר לא מאפשר טיולים ארוכים.
טיפוס סלעים וקרח
אל צ’לטן היא גן עדן למטפסי סלעים וקרח מקצועיים, אך גם למתחילים יש מה לחפש פה. ישנן מספר חברות המציעות טיפוסים מודרכים:
- טיפוס קרח על קרחון ויידמה (Viedma Glacier) – חוויה ייחודית של טיפוס על קרח צלול באמצעות פרמפונים (crampon) וציוד טיפוס מקצועי. הסיור כולל שייט מרהיב באגם ויידמה והליכה על הקרחון. אפשרות מצוינת למי שלא מגיע לאל קלאפטה לראות את קרחון פריטו מורנו.
- טיפוס סלעים – ישנם מסלולי טיפוס סלעים לרמות שונות באזור. המדריכים המקומיים יכולים להתאים את הטיפוס לרמתכם, מתחילים או מתקדמים.
רכיבה על סוסים
דרך מיוחדת לחוות את הנוף הפטגוני היא באמצעות רכיבה על סוסים. ישנן מספר חברות המציעות טיולי סוסים, החל מסיורים של שעתיים ועד לטיולים של יום שלם:
- Cabalgatas del Glaciar – חברה מומלצת המציעה מגוון מסלולי רכיבה. המדריכים מקצועיים, הסוסים רגועים ומתאימים גם לרוכבים מתחילים, והנופים פשוט מהממים.
אומנות ותרבות מקומית
למרות קוטנה, אל צ’לטן מציעה גם מעט אטרקציות תרבותיות:
- גלריות אומנות – ישנן מספר גלריות קטנות המציגות אומנות מקומית, צילומי טבע ועבודות יד של אומנים מקומיים. זו גם הזדמנות מצוינת לקנות מזכרת איכותית.
- מוזיאון Los Glaciares – מוזיאון קטן על גדות האגם, המציג מידע על ההיסטוריה, הגיאולוגיה והאקולוגיה של האזור. כניסה חינם.
יום טיול לאגם דל דזיירטו (Lago del Desierto)
אם אתם מחפשים יעד ליום טיול, שקלו נסיעה לאגם דל דזיירטו, הנמצא כ-37 ק”מ צפונית לאל צ’לטן. האגם מוקף בהרים מרשימים, יערות עבותים וקרחונים. ישנן מספר אפשרויות להגיע לשם:
- שאטלים מאורגנים – יוצאים מאל צ’לטן פעמיים ביום בעונת התיירות.
- רכב שכור – הדרך עוברת בנוף יפהפה, אך הכביש חלקו עפר ולא תמיד במצב מעולה.
- אופניים – למיטיבי רכיבה, ניתן לשכור אופניים בעיירה ולרכוב עד האגם (אם כי זה מסלול ארוך ותובעני).
באגם עצמו תוכלו ליהנות משבילי הליכה קצרים, שייט בסירות קטנות, או פשוט להתרגע בנוף עוצר הנשימה.
טיפ קטן
אם יש לכם יותר מיומיים באל צ’לטן, שקלו לקחת יום מנוחה בין הטרקים הארוכים. ניתן לבלות אותו בטיולים קצרים יותר, כמו מסלול הקונדורים, בקפיצה לאגם דל דזיירטו, או פשוט במנוחה באחת המסעדות או בתי הקפה בעיירה, צופים בנוף ומתאוששים. הרגליים שלכם יודו לכם!
מסלול מומלץ לביקור באל צ’לטן
להלן מסלול מומלץ לביקור של 4-5 ימים באל צ’לטן, שיאפשר לכם לחוות את מיטב האטרקציות של האזור:
יום 1: הגעה והתאקלמות
- הגעה לאל צ’לטן בצהריים (נסיעה מאל קלאפטה).
- התארגנות במקום הלינה.
- טיול קצר במסלול הקונדורים (Mirador Los Cóndores) לשקיעה – כשעה וחצי הלוך ושוב.
- ארוחת ערב במסעדת El Muro – מסעדה עם תפריט בעברית ואווירה ישראלית.
יום 2: לגונה טורה
- ארוחת בוקר בקפה Mathilda.
- טרק ללגונה טורה – יציאה בשעה 8:00, חזרה ב-15:00-16:00.
- מנוחה קלה במלון.
- סיור בעיירה, קניית מזכרות.
- ארוחת ערב ב-La Tapera, מסעדה המתמחה במאכלים פטגוניים.
יום 3: לגונה דה לוס טרס
- השכמה מוקדמת ויציאה לטרק לגונה דה לוס טרס בשעה 7:00.
- פיקניק בלגונה עם נוף לפיץ רוי.
- חזרה בסביבות 16:00-17:00.
- מנוחה ואחר כך בירה מקומית ב-La Cervecería.
- ארוחת ערב במלון או במסעדה קלילה.
יום 4: אגם דל דזיירטו או יום מנוחה
אפשרות 1: יום טיול לאגם דל דזיירטו
- יציאה בשאטל בוקר לאגם (8:30).
- טיולים קצרים באזור האגם.
- פיקניק באגם.
- חזרה לאל צ’לטן בשאטל אחר הצהריים.
- ארוחת ערב חגיגית ב-Estepa.
אפשרות 2: יום מנוחה ופעילויות קלות
- בוקר רגוע, ארוחת בוקר מאוחרת.
- טיפוס קרח על קרחון ויידמה (סיור מאורגן).
- או לחילופין: רכיבה על סוסים בשעות אחר הצהריים.
- ארוחת ערב במסעדת פיצה Patagonicus.
יום 5: טרק לומה דל פלייג טומבאדו ועזיבה
- צ’ק אאוט מוקדם ואחסון המזוודות במלון.
- יציאה לטרק לומה דל פלייג טומבאדו בשעה 8:00.
- חזרה בצהריים, מקלחת מהירה במלון (רוב המקומות יאפשרו זאת גם אחרי צ’ק אאוט).
- נסיעה חזרה לאל קלאפטה בשעות אחר הצהריים.
טיפים למסלול:
- המסלול גמיש ויכול להשתנות בהתאם למזג האוויר. אם יש תחזית גרועה לאחד הימים, שקלו להחליף את סדר הטרקים.
- טרק לגונה דה לוס טרס הוא הטרק הארוך והקשה ביותר, ולכן כדאי לעשות אותו לאחר יום-יומיים של אקלום.
- אם יש לכם פחות זמן, ניתן לוותר על יום 4 ולשלב את טרק לומה דל פלייג טומבאדו ביום 3 (במקום לגונה דה לוס טרס) או ביום 2 (במקום לגונה טורה).
סיכום והמלצות אחרונות
אל צ’לטן היא אחת הפנינים המבריקות ביותר של פטגוניה וארגנטינה בכלל. היופי הטבעי שלה, הטרקים הנגישים והאווירה הנינוחה הופכים אותה ליעד מושלם למטיילים הנמשכים אל הטבע והרים. עם זאת, כדי ליהנות באמת מהביקור באל צ’לטן, כדאי להגיע מוכנים.
הקפידו להביא ביגוד מתאים (שכבות, בגדים עמידים למים, נעלי הליכה איכותיות), הצטיידו במזומן מראש (יש רק כספומט אחד בעיירה והוא לפעמים ריק), והכי חשוב – הביאו סבלנות. מזג האוויר בפטגוניה הפכפך, ועשוי להשתנות במהירות. לעתים קרובות, פיץ רוי וסרו טורה מוסתרים בעננים, ויש מטיילים שלא זוכים לראותם במלוא הדרם. אך גם אם כך יקרה, הנוף המרהיב, היערות הפטגוניים, האגמים הכחולים והקרחונים מבטיחים חוויה בלתי נשכחת.
“אל צ’לטן היא מקום שמכניס לך את פטגוניה ללב”, מסכמת גלית, מטיילת ישראלית שביקרה במקום. “יש בה משהו קסום, משהו שגורם לך לרצות להישאר עוד קצת, לעשות עוד טרק אחד, לראות עוד שקיעה אחת. אני ממליצה בחום לקחת את הזמן באל צ’לטן, לא למהר, ופשוט לתת למקום לחלחל פנימה”.
בין אם אתם מטיילי תרמיל צעירים, זוגות בירח דבש, משפחות עם ילדים או מטיילים מבוגרים יותר – אל צ’לטן מציעה משהו לכולם. נופים שלא תשכחו לעולם, חוויות שיישארו איתכם זמן רב, וטעם של טבע פראי ובלתי נגוע שכל כך קשה למצוא בעולם המודרני.
שאלות נפוצות על המלצות על אל צ’לטן ארגנטינה
מהי העונה הטובה ביותר לבקר באל צ’לטן?
העונה הטובה ביותר לבקר באל צ’לטן היא בין אוקטובר לאפריל, כאשר השיא הוא בחודשים דצמבר-פברואר (הקיץ הדרומי). בתקופה זו הטמפרטורות נעימות יותר, שעות האור ארוכות והסיכוי לראות את פסגות ההרים ללא עננים גבוה יותר. עם זאת, זו גם העונה העמוסה והיקרה ביותר. חודשי “הכתפיים” (אוקטובר-נובמבר או מרץ-אפריל) מציעים פחות תיירים ומחירים נוחים יותר, עם מזג אוויר סביר.
כיצד מגיעים לאל צ’לטן?
הדרך הנפוצה להגיע לאל צ’לטן היא דרך העיר אל קלאפטה (El Calafate) שיש לה שדה תעופה בינלאומי עם טיסות מבואנוס איירס. מאל קלאפטה יש אוטובוסים סדירים לאל צ’לטן (נסיעה של כ-3 שעות), או שניתן לשכור רכב או לקחת הסעה מאורגנת. חשוב: מומלץ מאוד לא להגיע לאל צ’לטן בלילה, מכיוון שאין מוניות בעיירה בלילה והתחנה נמצאת בתחתית העיר.
מהם הטרקים המומלצים ביותר באל צ’לטן?
הטרקים המומלצים ביותר באל צ’לטן הם:
- לגונה דה לוס טרס (Laguna de Los Tres) – טרק מרהיב אל אגם למרגלות הר פיץ רוי, נחשב למסלול “החובה” באזור (כ-22 ק”מ, 7-9 שעות).
- לגונה טורה (Laguna Torre) – מסלול אל אגם קרחוני בבסיס הר סרו טורה, פחות תובעני מהקודם (כ-18 ק”מ, 5-7 שעות).
- לומה דל פלייג טומבאדו (Loma del Pliegue Tumbado) – מציע תצפיות פנורמיות על כל האזור, כולל פיץ רוי וסרו טורה (כ-18 ק”מ, 6-8 שעות).
- מסלול הקונדורים (Mirador Los Cóndores) – טרק קצר ונוח לתצפית על העיירה והעמק (כשעתיים הלוך ושוב).
אילו אפשרויות לינה יש באל צ’לטן?
למרות היותה עיירה קטנה, אל צ’לטן מציעה מגוון אפשרויות לינה לכל תקציב:
- הוסטלים – למטיילי תרמיל וצעירים, כמו Rancho Grande, Hostel del Lago ו-Lo de Trivi.
- בתי הארחה ובתים להשכרה – למשפחות או זוגות, כמו Hosteria Senderos או Apartamentos Fitzroy.
- מלונות בוטיק – ליוקרה נוספת, כמו Destino Sur Hotel & Spa או Los Cerros Boutique Hotel.
- קמפינגים – בעיירה (Camping El Relincho) או בחינם בפארק הלאומי לאורך מסלולי הטרקים.
בעונת השיא (דצמבר-פברואר) מומלץ מאוד להזמין מראש, לפחות חודשיים קודם.
היכן כדאי לאכול באל צ’לטן?
מסעדות מומלצות באל צ’לטן:
- La Tapera (Av. San Martín 390) – מסעדה פופולרית למנות ארגנטינאיות מסורתיות.
- El Muro (San Martín 640) – חביבת הישראלים, עם תפריט בעברית.
- Estepa – מסעדה קטנה ואינטימית עם תפריט מבוסס מוצרי האזור.
- Patagonicus – פיצרייה פופולרית עם מחירים סבירים.
- Mathilda Café – לארוחת בוקר טובה ומאפים ביתיים.
לחיסכון, שקלו להשתמש במטבחים משותפים בהוסטלים או לחפש תפריטי צהריים קבועים (Menu del Dia) שמציעים יותר ערך לכסף.
מה לארוז לטיול לאל צ’לטן?
כשנוסעים לאל צ’לטן, חיוני לארוז:
- ביגוד בשכבות – כולל שכבה תרמית, פליז או צמר, וג’קט עמיד למים ורוח חיצוני.
- נעלי הליכה נוחות ואיכותיות – הטרקים ארוכים ולעתים על שטח סלעי.
- כובע, משקפי שמש וקרם הגנה – השמש בפטגוניה חזקה מאוד, גם ביום מעונן.
- תרמיל יום נוח – לנשיאת מים, אוכל, שכבות ביגוד נוספות וציוד צילום.
- בקבוק מים וכלי לסינון/טיהור – מי הנחלים באזור נקיים אך מומלץ לסנן ליתר ביטחון.
- מקלות הליכה – מסייעים בטרקים הארוכים והתלולים.
- פנס ראש – שעות האור ארוכות בקיץ, אך עדיין שימושי למקרי חירום.
- מספיק מזומן – יש רק כספומט אחד בעיירה והוא לא תמיד עובד.
כמה זמן מומלץ לשהות באל צ’לטן?
מומלץ לשהות באל צ’לטן לפחות 3-4 ימים מלאים להנאה אופטימלית. זמן זה יאפשר לכם לעשות את שני הטרקים העיקריים (לגונה דה לוס טרס ולגונה טורה), עם מרווח ליום גשום או ליום מנוחה. אם יש לכם 5-6 ימים, עוד יותר טוב – תוכלו לעשות טרקים נוספים, לקחת יום טיול לאגם דל דזיירטו או לשלב פעילויות מיוחדות כמו טיפוס קרח או רכיבה על סוסים. חשוב לזכור שמזג האוויר בפטגוניה הפכפך, ולכן כדאי להקצות לפחות יום אחד “רזרבה” למקרה שמזג האוויר לא יאפשר את הטרקים המתוכננים.