אל קלפטה בפטגוניה הארגנטינאית – מדריך מקיף למטייל הישראלי

אל קלפטה בפטגוניה הארגנטינאית – מדריך מקיף למטייל הישראלי

המלצות על אל קלפטה ארגנטינה – מדריך מקיף ליעד המופלא בפטגוניה

תוכן עניינים

אל קלפטה (El Calafate) היא העיר שמשמשת כשער הכניסה לאחד האזורים המרהיבים ביותר בפטגוניה הארגנטינאית. ממוקמת בפרובינציית סנטה קרוז, העיירה הקסומה הזו התפתחה מכפר קטן לעיר תיירותית תוססת, בעיקר בזכות הקרבה לאחד מפלאי הטבע המרשימים בעולם – קרחון פריטו מורנו (Perito Moreno). למרות שרבים מגיעים לכאן רק כדי לבקר בקרחון המפורסם, אל קלפטה מציעה הרבה יותר – מטיולי טבע מרהיבים וצפייה בציפורים ועד חוויות קולינריות בלתי נשכחות ואפשרויות לינה מגוונות לכל תקציב. במדריך המקיף הזה נחשוף בפניכם את כל מה שאתם צריכים לדעת לפני הנסיעה לאל קלפטה, כולל טיפים מקומיים, המלצות על אטרקציות, מסלולי טיול מומלצים ומידע פרקטי שישדרג את החוויה שלכם בחבל ארץ קסום זה.

היכרות עם אל קלפטה – פנינה בלב פטגוניה

העיירה אל קלפטה נמצאת לחופי אגם ארחנטינו (Lago Argentino), האגם הגדול ביותר בארגנטינה, ומוקפת בנופי פטגוניה המרהיבים. שמה של העיר מגיע מפרי אדום קטן בשם “קלפטה” הגדל באזור, שלפי המסורת המקומית, מי שאוכל ממנו חוזר תמיד לפטגוניה. מה שהחל ככפר קטן בתחילת המאה ה-20, הפך כיום לעיר תיירותית מפותחת המארחת כ-20,000 תושבים קבועים ומאות אלפי תיירים מדי שנה.

המיקום האסטרטגי של אל קלפטה, כ-80 ק”מ מהקרחון המפורסם פריטו מורנו וכ-215 ק”מ מהעיירה אל צ’אלטן (El Chaltén) – מוקד הטרקים והטיפוס באזור, הופך אותה לבסיס אידיאלי לחקר האזור המרהיב הזה. התשתית התיירותית המפותחת כוללת מגוון רחב של מלונות, הוסטלים, מסעדות ושירותי תיירות, מה שהופך את השהייה בה לנוחה ומזמינה.

“התאהבתי באל קלפטה מהרגע הראשון,” מספרת מאיה, מטיילת ישראלית. “האווירה רגועה, הנוף עוצר נשימה והאנשים מסבירי פנים. אמנם הגעתי בעיקר בשביל לראות את פריטו מורנו, אבל מצאתי את עצמי נשארת שבוע שלם ונהנית מכל מה שהאזור מציע.”

אקלים ועונות מומלצות לביקור

אל קלפטה ממוקמת באזור אקלימי שונה מהסטריאוטיפ החם של אמריקה הלטינית. האקלים הוא סוב-אנטארקטי, עם קיצים קרירים (דצמבר-פברואר) וחורפים קרים (יוני-אוגוסט). הטמפרטורות בקיץ נעות בין 11 ל-22 מעלות צלזיוס, בעוד שבחורף הן יכולות לרדת לעתים מתחת לאפס. הרוחות בפטגוניה ידועות לשמצה בעוצמתן, ויכולות להגיע למהירויות של 100 קמ”ש ויותר, במיוחד בחודשי הקיץ.

העונה המומלצת ביותר לביקור באל קלפטה היא בין אוקטובר לאפריל (אביב וקיץ בחצי הכדור הדרומי), כאשר מזג האוויר נוח יותר לטיולים. ינואר-פברואר הם החודשים העמוסים ביותר, עם המוני תיירים וכמובן מחירים גבוהים יותר. אם אתם מעדיפים להימנע מהצפיפות, שקלו לבקר בנובמבר, דצמבר או מרץ, כאשר מזג האוויר עדיין נעים יחסית והאזור פחות עמוס בתיירים.

חשוב להדגיש: מזג האוויר בפטגוניה יכול להשתנות באופן דרמטי תוך שעות, לכן יש להצטייד בשכבות לבוש שניתן להוסיף או להסיר בהתאם לצורך, גם בחודשי הקיץ. כפי שאומרים המקומיים: “בפטגוניה אפשר לחוות את כל ארבע העונות ביום אחד”.

אטרקציות וטיולים מומלצים באל קלפטה וסביבתה

קרחון פריטו מורנו (Perito Moreno) – פלא טבע בלב הפארק הלאומי

ללא ספק, האטרקציה המרכזית והמפורסמת ביותר באזור היא קרחון פריטו מורנו, המכונה גם “הקרחון המתנפץ”. הקרחון המרשים, חלק מפארק לוס גלסיארס (Los Glaciares) המוכר כאתר מורשת עולמית של אונסק”ו, משתרע על פני 250 קמ”ר עם חזית של 5 ק”מ ומתנשא לגובה של עד 60 מטר מעל פני המים. מה שהופך את פריטו מורנו לייחודי הוא העובדה שהוא אחד משלושת הקרחונים היחידים בפטגוניה (ובין הבודדים בעולם) שאינם נסוגים אלא ממשיכים לגדול, בניגוד למגמה העולמית של התחממות גלובלית.

התופעה המרשימה ביותר שמושכת המוני תיירים היא התמוטטויות הקרח הדרמטיות המתרחשות בתדירות גבוהה יחסית. כשגושי קרח ענקיים מתנתקים מהקרחון ונופלים אל הלגונה בקול רעם אדיר, החוויה היא עוצרת נשימה ובלתי נשכחת. חלק מהמבקרים זוכים לצפות בכמה התמוטטויות במהלך ביקור של מספר שעות.

“הגענו לפריטו מורנו בשעות הבוקר המוקדמות והתמקמנו על אחת המרפסות מול הקרחון,” מספרת רונית, מטיילת ותיקה. “התכנון היה לשהות כשעתיים, אבל בסופו של דבר נשארנו כמעט יום שלם. הצלחנו לראות לפחות שלוש התמוטטויות גדולות של הקרחון. הרעש, ההדף והמראה – זו חוויה שאי אפשר לתאר במילים או לקלוט בתמונות. חובה לראות במו עיניים.”

כדי להגיע לקרחון יש כמה אפשרויות:

  • נסיעה עצמאית – אם שכרתם רכב, הנסיעה מאל קלפטה לפארק הלאומי לוס גלסיארס אורכת כשעה וחצי. דמי הכניסה לפארק עולים כ-800 פזוס ארגנטינאים (המחיר משתנה, נכון לשנת 2023) וכדאי להגיע מוקדם כדי להימנע מעומסים.
  • אוטובוסים מאורגנים – חברות רבות באל קלפטה מציעות הסעות יומיות הלוך ושוב מהעיר לקרחון. המחירים נעים בין 1,500-2,000 פזוס, לא כולל דמי כניסה לפארק. היתרון הוא שאין צורך לדאוג לניווט או לחניה.
  • טיולים מאורגנים – הכוללים הדרכה מקצועית (באנגלית או ספרדית לרוב). היתרון הוא בקבלת הסברים מעמיקים על הקרחון וההיסטוריה הגיאולוגית של האזור.

טיפ מקומי: “מומלץ להגיע לפני שעות הפתיחה הרשמיות מכמה סיבות,” מסביר דייגו, מדריך מקומי. “ראשית, בשעות הבוקר המוקדמות יש סיכוי טוב יותר לראות את זריחת השמש על הקרחון, מראה מרהיב שרבים מפספסים. שנית, אם תגיעו מוקדם מספיק, לפעמים הפקחים עדיין לא מאיישים את עמדות התשלום ותוכלו להיכנס ללא תשלום. ולבסוף, תוכלו ליהנות מהמקום לפני הגעת המוני התיירים.”

שיט באגם ארחנטינו (Lago Argentino) ופריטו מורנו

מעבר לצפייה בקרחון מהמרפסות, אחת החוויות המרשימות ביותר היא שיט סמוך לקרחון. השיט מאפשר מבט מזווית אחרת לחלוטין – מרחק של כמה עשרות מטרים בלבד מחזית הקרחון המתנשאת. החברות השונות מציעות מסלולי שיט שונים:

  • שיט סטנדרטי – כשעה ברחבי הערוץ הדרומי של הלגונה, מול הקרחון. מחיר: כ-3,500-4,500 פזוס.
  • שיט כולל בזרוע הצפונית – הכולל תצפיות על קרחונים נוספים באזור, כמו ספגזיני (Spegazzini) ואופסילה (Upsalla). מחיר: 8,000-12,000 פזוס, בהתאם לעונה ולחברה.
  • מיני-טרקינג על הקרחון – חוויה ייחודית הכוללת שיט קצר ואז הליכה של כשעה וחצי על גבי הקרחון עצמו, בליווי מדריכים מקצועיים ובציוד מתאים (קרמפונים). מחיר: 13,000-20,000 פזוס.

“ההליכה על הקרחון היתה אחת החוויות המדהימות בחיי,” מספר עידן, מטייל ישראלי. “השילוב של הביג איס (Big Ice), הצבע הכחול העז של הקרח, והתחושה שאתה הולך על משהו כל כך עצום ועתיק, פשוט לא דומה לשום דבר אחר. חשוב לשים לב שלסיור הזה יש מגבלת גיל (בדרך כלל 10-65) ונדרש כושר גופני סביר.”

שמורת לגונה נימז (Laguna Nimez)

ממוקמת במרחק הליכה קצר ממרכז העיר, שמורת לגונה נימז היא אזור ביצות וגופי מים המושך מגוון עצום של ציפורים ובעלי חיים. השמורה משתרעת על פני כ-35 הקטרים וכוללת שביל מעגלי באורך של כ-2.5 ק”מ המקיף את הלגונה. זהו מקום מושלם לחובבי צפרות ואוהבי טבע, עם אפשרות לצפות במינים נדירים ומרשימים כמו פלמינגואים אנדיניים, ברווזי קינמון, נשרים וסוגים רבים של ציפורי שיר.

חשוב לציין שהדעות על ביקור בלגונה נימז הן מעורבות. חלק מהמטיילים מדווחים על חוויה מרשימה עם שפע ציפורים, בעוד אחרים מתארים אכזבה בשל מיעוט יחסי של ציפורים או מרחק רב מדי מהן, במיוחד בעונות מסוימות.

“ביקרנו בלגונה בפברואר ולצערנו היינו קצת מאוכזבים,” מדווח אחד המטיילים. “פה ושם ראינו ציפור כלשהי, ואמנם היו פלמינגואים, אך הם היו מרוכזים במקום מרוחק מאוד שבקושי רואים משהו. אם אתם חובבי צפרות רציניים, כדאי להצטייד במשקפת טובה.”

לעומת זאת, נועם, צפר חובב, מספר: “הגענו ללגונה נימז בשעות אחר הצהריים המאוחרות, כשעה לפני השקיעה, וזו היתה החלטה מצוינת. הפלמינגואים התקרבו למים, וצפינו במחזה מרהיב של להקות ציפורים חוזרות עם שקיעה. ההמלצה שלי – בדקו עם המקומיים לגבי השעות הטובות ביותר לביקור, והימנעו מהגעה בשעות החמות של היום.”

דמי הכניסה לשמורה עומדים על כ-500 פזוס, והיא פתוחה מדי יום משעות הבוקר ועד הערב. שעות ההפעלה עשויות להשתנות בין העונות, לכן מומלץ לבדוק לפני ההגעה.

מוזיאון הקרח (Glaciarium)

מוזיאון הקרח, או ה”גלסיאריום”, הוא מרכז מדעי מודרני ומרשים המוקדש להיסטוריה, מדע והשפעה של הקרחונים בפטגוניה. המוזיאון ממוקם כ-6 ק”מ מחוץ למרכז העיר, ומספק מידע מקיף ומרתק על הקרחונים, כולל הסברים על התהליכים הגיאולוגיים, ההיסטוריה של חקר הקרחונים באזור והאתגרים הסביבתיים שהם מתמודדים איתם בעידן ההתחממות הגלובלית.

המוזיאון עצמו מעוצב בצורת קרחון לבן מרהיב, ובתוכו תמצאו תערוכות אינטראקטיביות, מיצגים מולטימדיה, מודלים תלת-ממדיים ותמונות מרהיבות. אחת האטרקציות הייחודיות במקום היא ה-“Glaciobar” – בר קרח שבו הכל, כולל הכוסות, עשוי מקרח, והטמפרטורה נשמרת על מינוס 10 מעלות.

“כמי שאוהב ללמוד ולהבין את המקומות שאני מטייל בהם, הביקור במוזיאון הקרח היה חיוני לפני היציאה לקרחון עצמו,” מספר אורי. “ההסברים המקיפים והמיצגים האינטראקטיביים הפכו את החוויה בפריטו מורנו למשמעותית הרבה יותר. במיוחד נהניתי מהסרט התיעודי המציג את השינויים בקרחון לאורך השנים.”

דמי הכניסה למוזיאון הם כ-800 פזוס, והכניסה ל-Glaciobar כרוכה בתוספת תשלום של כ-600 פזוס. המוזיאון מפעיל שאטל חינם מהמרכז התיירותי בעיר, היוצא כל שעה עגולה. מומלץ לבדוק את לוח הזמנים המעודכן באתר הרשמי של המוזיאון או במרכז המידע לתיירים.

חוות גאוצ’וס ואקטיביטי כפרי

לחובבי התרבות המקומית והחיים הכפריים, אל קלפטה והאזור מציעים מספר חוות מסורתיות (אסטנסיאס) המאפשרות להציץ לאורח החיים הייחודי של הגאוצ’וס – רועי הבקר המסורתיים של ארגנטינה. אחת המומלצות היא אסטנסיה אלייס קריאולאס (Estancia Alice Criolla), הממוקמת כ-25 ק”מ מהעיר, המציעה סיורים הכוללים רכיבה על סוסים, הדגמות של עבודת הגאוצ’וס וארוחות מסורתיות של אסאדו (ברביקיו ארגנטינאי).

“הביקור באסטנסיה היווה ריענון נחמד אחרי ימים של טיולי טבע,” מספרת מיכל, מטיילת. “הרכיבה על סוסים בנוף הפתוח של הפמפה, ההסברים על מסורת הגאוצ’וס והאסאדו המסורתי שכלל בשר ארגנטינאי משובח – כל אלה יצרו חוויה שלמה ואותנטית.”

המחירים לסיורים כאלה נעים בין 5,000 ל-10,000 פזוס, בהתאם למשך הסיור ולפעילויות הכלולות בו. מומלץ להזמין מראש, במיוחד בעונת התיירות הגבוהה.

טיולים לאל צ’אלטן וסביבתה

במרחק של כ-215 ק”מ צפונית לאל קלפטה נמצאת העיירה אל צ’אלטן (El Chaltén), המוכרת כבירת הטרקים והטיפוסים של ארגנטינה. למרות המרחק, רבים משלבים ביקור בשתי הערים, כאשר אל קלפטה משמשת כבסיס נוח יותר מבחינת תשתיות ושירותים.

אל צ’אלטן מציעה שפע של מסלולי הליכה לכל הרמות, מטיולים קצרים בני מספר שעות ועד טרקים מאתגרים של יום שלם או אף כמה ימים. בין המסלולים המפורסמים תמצאו:

  • לגונה דה לוס טרס (Laguna de los Tres) – טרק מאתגר הנמשך כ-8-9 שעות הלוך ושוב, המוביל לתצפית מרהיבה על הר פיץ רוי (Fitz Roy) האייקוני.
  • לגונה טורה (Laguna Torre) – מסלול בינוני בן 6-7 שעות הלוך ושוב, המסתיים באגם קרחוני למרגלות הר סרו טורה (Cerro Torre) המרשים.
  • מירדור דה לוס קונדורס (Mirador de los Cóndores) – טיול קצר יחסית (כשעה הלוך ושוב) המציע נוף פנורמי של העיירה והאזור כולו, אידיאלי לשעות השקיעה.

ישנן מספר דרכים להגיע מאל קלפטה לאל צ’אלטן:

  • אוטובוסים ציבוריים – יוצאים מדי יום בשעות הבוקר והצהריים, הנסיעה אורכת כ-3 שעות. מחיר: 1,500-2,000 פזוס לכיוון.
  • טיולים מאורגנים – חלקם כוללים הסעה בלבד וחלקם משלבים הדרכה והליכה במסלולים. מחירים: 3,000-8,000 פזוס, בהתאם להיקף הסיור.
  • השכרת רכב – אפשרות גמישה יותר, המאפשרת עצירות בנקודות עניין לאורך הדרך, כמו ה-La Leona Roadhouse ההיסטורי, שבו שהו בוצ’י קאסידי והסאנדנס קיד בזמן בריחתם.

“אם יש לכם לפחות שלושה-ארבעה ימים, ממליץ בחום לבלות לילה או שניים באל צ’אלטן,” אומר אסף, מדריך טיולים. “בניגוד לאל קלפטה, שם הביקור בקרחון הוא האטרקציה המרכזית, אל צ’אלטן היא גן עדן לאוהבי הליכה, עם מסלולים מרהיבים היוצאים ישירות מהעיירה, ללא צורך בתחבורה נוספת.”

מקומות לינה מומלצים באל קלפטה

אל קלפטה מציעה מגוון רחב של אפשרויות לינה, החל בהוסטלים תקציביים וכלה במלונות בוטיק יוקרתיים. בעונת השיא (דצמבר-פברואר) המחירים עולים משמעותית והתפוסה גבוהה, לכן מומלץ מאוד להזמין מקום לינה מראש.

הוסטלים ואכסניות למטיילים חסכוניים

  • אמריקה דל סור הוסטל (America del Sur Hostel) – אחד ההוסטלים המפורסמים והאהובים בעיר. מציע חדרים משותפים וחדרים פרטיים, אזורי ישיבה מרווחים, נוף מרהיב לאגם ואווירה חברתית מעולה. המחירים מתחילים ב-15-20 דולר למיטה בחדר משותף. אתר רשמי
  • קלפטה הוסטל (Calafate Hostel) – ממוקם במרכז העיר, קרוב לכל האטרקציות והשירותים. מציע חדרים נקיים, ארוחות בוקר טובות ומסעדה פנימית עם מחירים סבירים ואוכל טעים במיוחד. “האוכל במסעדת ההוסטל לא יקר וממש אחלה,” מספרת אחת המטיילות.
  • דל גלסיאר הוסטל (Del Glacier Hostel) – הוסטל ביתי עם צוות מסביר פנים, ממוקם במרחק הליכה קצר ממרכז העיר. מציע מטבח משותף מאובזר היטב וארוחת בוקר בסיסית כלולה במחיר.

בתי מלון ברמת ביניים

  • הוטל אלטו קלפטה (Hotel Alto Calafate) – ממוקם על גבעה המשקיפה לעיר ולאגם, מציע חדרים מרווחים, ספא, בריכת שחייה מקורה ומסעדה טובה. המיקום מרוחק מעט מהמרכז, אך המלון מפעיל שאטל חינם. מחירים: 100-150 דולר ללילה לזוג.
  • הוטל קלפטה פארקה (Hotel Calafate Parque) – מלון נעים עם עיצוב חמים, ממוקם בקרבת מרכז העיר אך באזור שקט. מציע ארוחת בוקר עשירה וצוות שירותי במיוחד. מחירים: 80-120 דולר ללילה.
  • דזיגן סוויטס קלפטה (Design Suites Calafate) – מלון מודרני עם נוף מרהיב לאגם. מציע חדרים מעוצבים, ספא ובריכה מחוממת. ממוקם במרחק כ-2 ק”מ ממרכז העיר. מחירים: 120-180 דולר ללילה.

אופציות יוקרתיות

  • אקסאדוס אמפו מאונט (Xelena Hotel & Suites) – מלון חמישה כוכבים המציע נוף מרהיב לאגם ארחנטינו, ספא מפנק, בריכה מחוממת, חדרי אוכל מעולים ושירות ברמה גבוהה. מחירים: 200-350 דולר ללילה.
  • פוסדה לוס אלמוס (Posada Los Alamos) – מלון בוטיק מסורתי עם גנים מטופחים, מגרש גולף קטן, בריכה וספא. המיקום מצוין, במרחק הליכה מהרחוב הראשי. מחירים: 180-280 דולר ללילה.
  • אסטנסיה כריסטינה (Estancia Cristina) – למחפשים חוויה ייחודית, זוהי חווה היסטורית מבודדת הנגישה רק בשיט באגם. מציעה לינה בסביבה פסטורלית מדהימה ומגוון פעילויות כמו רכיבה על סוסים, טרקים ועוד. מחירים: 400-600 דולר ללילה, כולל שיט והעברות.

טיפ שכדאי לדעת: “בעונת השיא, העיר מתמלאת בתיירים והמחירים עולים בהתאם,” מסביר דייגו, עובד בהוסטל מקומי. “אם אתם מגיעים בינואר-פברואר, הזמינו מקום לינה לפחות חודשיים-שלושה מראש. אם אתם גמישים, שקלו להגיע בנובמבר או מרץ, כשמזג האוויר עדיין נעים יחסית אך המחירים יכולים להיות נמוכים ב-30-40 אחוז.”

מסעדות וחוויות קולינריות באל קלפטה

פטגוניה הארגנטינאית ידועה בבשר המשובח שלה, ביינות המצוינים ובמאכלים מסורתיים כמו אמפנדס ופיצות ארגנטיניות. אל קלפטה, למרות היותה עיר קטנה יחסית, מציעה מגוון מרשים של מסעדות המשקפות הן את המטבח המקומי והן את ההשפעות הבינלאומיות.

מסעדות מומלצות

  • לה טבלוטה (La Tablita) – אחת המסעדות המפורסמות בעיר, מתמחה בנתחי בשר ארגנטינאיים איכותיים וצלויים להפליא. למרות המחירים הגבוהים יחסית (80-120 דולר לארוחה זוגית), זוהי חוויה קולינרית מומלצת לכל חובבי הבשר. הקינוחים מעולים אף הם, במיוחד הפנקייקים עם דולצ’ה דה לצ’ה. אתר המסעדה
  • מי ויאחו (Mi Viejo) – מסעדה פחות ידועה לתיירים אך אהובה על המקומיים, המציעה בשרים ופסטות ברמה גבוהה במחירים סבירים יותר (50-80 דולר לזוג). האווירה אינטימית והשירות אישי.
  • קאספר (Casper) – מסעדה חדשה יחסית המתמחה בדגים ופירות ים, חלופה מצוינת למי שרוצה לגוון מהבשר הארגנטינאי. התפריט משתנה בהתאם לעונה ולשלל היומי.
  • פרל (Pura Vida) – מסעדה צמחונית וטבעונית, אחת המעטות באזור המציעות אפשרויות איכותיות לשומרי כשרות וצמחוניים. התפריט כולל מרקים, סלטים, פיצות ללא גבינה ומנות אורז מגוונות.
  • לה לצ’ריה (La Lechería) – קונדיטוריה וקפה המתמחה בקינוחים ביתיים, במיוחד אלה המבוססים על דולצ’ה דה לצ’ה. מקום מושלם לקפה אחר הצהריים או ארוחת בוקר מתוקה.

מאכלים מקומיים שכדאי לנסות

  • אסאדו (Asado) – ברביקיו ארגנטינאי מסורתי, הכולל מגוון נתחי בשר הנצלים באיטיות על גחלים. בפטגוניה משתמשים לרוב בבשר כבש מקומי בנוסף לבשר הבקר המסורתי.
  • אמפנדס (Empanadas) – כיסוני בצק ממולאים בבשר, גבינה, תירס או שילובים שונים, שנאפים או מטוגנים. כל אזור בארגנטינה מציע וריאציה מקומית, ובפטגוניה האמפנדס לרוב גדולים יותר ועשירים במילוי.
  • קורדרו פטגוניקו (Cordero Patagónico) – כבש פטגוני צלוי באיטיות במשך שעות בשיטה מסורתית, מה שהופך את הבשר לרך במיוחד.
  • מאטה (Mate) – משקה עשבים טקסי המהווה חלק בלתי נפרד מהתרבות הארגנטינאית. מוגש בכלי מיוחד ונשתה דרך קשית מסננת מיוחדת (בומביז’ה).
  • דולצ’ה דה לצ’ה (Dulce de leche) – ממרח מתוק העשוי מחלב וסוכר שהתבשלו באיטיות עד שהפכו לקרמל סמיך. משמש כמילוי לקינוחים או פשוט נאכל עם לחם.

מקומות לקניות קולינריות

  • שוק המקומי (Mercado Municipal) – מקום מצוין לרכישת מוצרים מקומיים כמו בשרים, גבינות וריבות ביתיות.
  • שוקולטריה אברניקה (Abuela Goye) – חנות שוקולד מקומית המייצרת שוקולדים ארגנטינאיים איכותיים, מתנה מושלמת לחזרה הביתה.
  • ויניריה דון פבלו (Vinoteca Don Pablo) – חנות יינות המתמחה ביינות פטגוניים ומציעה טעימות יין לאורך היום במחירים סבירים.

טיפ קולינרי מקומי: “לארוחות ערב, רוב המקומיים והארגנטינאים לא מגיעים למסעדות לפני השעה 21:00, ובסופי שבוע אפילו מאוחר יותר,” מסבירה מריה, בעלת מסעדה מקומית. “אם תרצו להבטיח מקום במסעדות הפופולריות, הגיעו מוקדם יותר, סביב 19:00-20:00, או הזמינו מקום מראש. לעומת זאת, אם אתם רוצים לחוות את האווירה האותנטית, הגיעו מאוחר יותר ותוכלו להתערבב עם המקומיים.”

תחבורה וניידות באל קלפטה

אל קלפטה היא עיר קטנה יחסית, ומרכז העיר קומפקטי וניתן לסיור ברגל בקלות. עם זאת, לביקור באטרקציות מרוחקות יותר כמו קרחון פריטו מורנו או אל צ’אלטן, תזדקקו לאפשרויות תחבורה נוספות.

הגעה לאל קלפטה

  • טיסה – נמל התעופה של אל קלפטה (Comandante Armando Tola International Airport, FTE) ממוקם כ-20 ק”מ מהעיר ומקבל טיסות יומיות מבואנוס איירס ומערים גדולות אחרות. חברות התעופה העיקריות הפועלות באזור הן Aerolíneas Argentinas ו-LATAM. מהשדה ניתן להגיע לעיר במוניות או בשאטלים של חברות תיירות שונות.
  • אוטובוסים – חברות אוטובוסים כמו Taqsa/Marga ו-COOTRA מפעילות קווים סדירים מערים מרכזיות כמו ריו גאייגוס (Río Gallegos), אל צ’אלטן ואפילו מצ’ילה (פוארטו נטאלס ופונטה ארנס).
  • רכב שכור – השכרת רכב היא אפשרות נוחה למי שמתכנן לטייל בעצמאות באזור. חברות השכרה כמו Hertz, Avis ו-Localiza פועלות בשדה התעופה ובעיר עצמה.

תחבורה בתוך העיר ולאטרקציות סמוכות

  • הליכה – המרכז התיירותי של אל קלפטה קטן יחסית וניתן להגיע להרבה מהמסעדות, החנויות ואפילו לגונה נימז בהליכה קלה.
  • תחבורה ציבורית – מערכת האוטובוסים העירונית מוגבלת, אך קיימים כמה קווים המחברים את מרכז העיר עם שכונות המגורים.
  • מוניות ורמיס (Remis) – מוניות באל קלפטה הן אפשרות נוחה יחסית וזולה למרחקים קצרים. הרמיס הן מוניות פרטיות הדומות למוניות רגילות אך לעיתים זולות יותר, ניתן להזמין אותן דרך המלון או להתקשר ישירות לחברות.
  • השכרת אופניים – מספר חנויות בעיר מציעות השכרת אופניים, אפשרות מצוינת לחקור את האזורים הסמוכים בימים נוחים יחסית מבחינת מזג אוויר.
  • סיורים מאורגנים – אפשרות נוחה לביקור באטרקציות מרוחקות יותר כמו פריטו מורנו, אל צ’אלטן או שיט באגם ארחנטינו.

טיפ מעשי: “אל תסמכו על כרטיסי אשראי לתשלום על תחבורה,” מזהיר גבריאל, נהג מונית מקומי. “במוניות, בחלק מהאוטובוסים הבינעירוניים ובעסקים קטנים רבים, תשלום במזומן הוא עדיין האופציה המועדפת והבטוחה ביותר. שימו לב שבעונת התיירות יש ביקוש גבוה לסיורים הפופולריים, ומומלץ להזמין מקומות לאוטובוסים ולסיורים לקרחון מספר ימים מראש.”

טיפים שימושיים למטייל באל קלפטה

מתי לבקר?

העונה המומלצת לביקור באל קלפטה היא בין אוקטובר לאפריל, כאשר הטמפרטורות נעימות יחסית (בין 10 ל-20 מעלות צלזיוס ביום). חודשי השיא הם דצמבר, ינואר ופברואר, אז האזור מלא בתיירים והמחירים בהתאם. אם ניתן, עדיף לבקר בנובמבר או מרץ, כאשר מזג האוויר עדיין נוח אך האזור פחות עמוס.

בחורף (יוני-אוגוסט), חלק מהמלונות, מסעדות וחברות טיולים סוגרים או פועלים במתכונת מצומצמת. מצד שני, המבקרים הנועזים ימצאו מחירים נמוכים משמעותית ואתרים ללא צפיפות.

ביגוד והתארגנות

מזג האוויר בפטגוניה משתנה במהירות, ויום שמתחיל בשמש זוהרת יכול בקלות להפוך לגשום ורוח. הלבוש המומלץ כולל לבוש בשכבות:

  • שכבת בסיס – חולצות מחומרים מנדפים לחות (לא כותנה)
  • שכבת בידוד – פליז או סוודר חמים
  • שכבה חיצונית – מעיל עמיד למים ורוח
  • כובע, כפפות וצעיף – גם בקיץ הרוחות יכולות להיות קרות
  • נעליים נוחות להליכה עם סוליה יציבה
  • תיק גב קטן, משקפי שמש וקרם הגנה – השמש חזקה מאוד בפטגוניה בגלל קרבה לאנטארקטיקה

“הטעות הנפוצה ביותר שמטיילים עושים היא להסתמך על תחזית מזג האוויר,” מסבירה אנה, מדריכה ותיקה. “בפטגוניה, גם בתקופת הקיץ, תמיד צריך להיות מוכנים לגשם, רוח ושמש חזקה – לפעמים כולם באותו יום. קחו תיק גב עם שכבות ביגוד נוספות, גם אם התחזית נראית מבטיחה.”

כסף ותקציב

כלכלת ארגנטינה ידועה באי-יציבותה, עם אינפלציה גבוהה ושינויים תכופים בשערי החליפין. מספר טיפים פיננסיים חשובים:

  • הביאו מזומן (בעיקר דולרים אמריקאים) – ניתן להחליף לפזוס במרכזי החלפה רשמיים (“קמביו”) או בבנקים
  • חפשו את שער הדולר הכחול (“Blue Dollar”) – השער המקבילי, הלא רשמי, שלעיתים קרובות מציע שער טוב יותר למזומן
  • רוב העסקים הגדולים מקבלים כרטיסי אשראי, אך תמיד כדאי להחזיק מזומן למקרה הצורך
  • כספומטים באזור מוציאים סכומים מוגבלים יחסית, לרוב עם עמלות גבוהות
  • השאירו תקציב גמיש לפעילויות – סיור בסיסי לקרחון יכול לעלות 50-60 דולר, בעוד שחווית הליכה על הקרחון עצמו עולה 150-200 דולר

קשר עם הבית ואינטרנט

חיבורי האינטרנט באל קלפטה השתפרו בשנים האחרונות, אך עדיין אינם מהירים או אמינים כמו בערים גדולות יותר:

  • רוב המלונות וההוסטלים מציעים Wi-Fi חינם, אך המהירות יכולה להיות איטית בשעות העומס
  • קפה אנדינו (Café Andino) ובית הקפה של רשת בוניו (Bonafide) ידועים כמקומות עם חיבור אינטרנט יציב יחסית
  • שקלו רכישת סים מקומי מחברות כמו Claro או Personal בהגעתכם לארגנטינה, עבור גלישה ושיחות מקומיות
  • הורידו מפות ומידע לשימוש אופליין לפני הגעתכם לאזורים מרוחקים

בריאות ובטיחות

אל קלפטה היא יעד בטוח יחסית למטיילים, עם רמת פשיעה נמוכה. עם זאת, מספר המלצות חשובות:

  • רכשו ביטוח נסיעות הכולל פינוי רפואי – הפארק הלאומי מרוחק והפינוי במקרה חירום יכול להיות מורכב ויקר
  • הביאו תרופות אישיות במלאי מספק – בתי המרקחת המקומיים עשויים שלא להחזיק את כל התרופות
  • מי הברז באל קלפטה בטוחים לשתייה, אך טעמם שונה מהמורגל. רבים מעדיפים לקנות מים בבקבוקים
  • בטיולים בטבע, אל תסטו משבילים מסומנים ושתפו תמיד מישהו במסלול המתוכנן שלכם
  • שימו לב לתחזית מזג האוויר לפני יציאה לטיולים, ושקלו דחייה במקרה של רוחות חזקות במיוחד או סערות

מסלולי טיול מומלצים באזור אל קלפטה

מסלול 3 ימים – טעימה מהאזור

יום 1: הגעה לאל קלפטה, התמקמות במלון והיכרות עם העיר. טיול רגלי לאורך הרחוב הראשי, ביקור בלגונה נימז לצפייה בציפורים ולקינוח ארוחת ערב במסעדת בשרים איכותית כמו לה טבלוטה.

יום 2: יום מלא בפארק הלאומי לוס גלסיארס וקרחון פריטו מורנו. יציאה מוקדם בבוקר (עצמאית או בסיור מאורגן) וביקור בקרחון המרהיב, כולל הליכה במרפסות התצפית. אפשרות לשלב שיט קרוב לחזית הקרחון. חזרה לעיר בשעות אחר הצהריים המאוחרות.

יום 3: ביקור במוזיאון הקרח (Glaciarium) בבוקר, ואחר הצהריים זמן חופשי לקניות אחרונות או סיור בחוות גאוצ’וס מקומית לחוויה תרבותית אותנטית. עזיבת אל קלפטה בערב או המשך למחרת.

מסלול 5 ימים – חוויה מלאה

יום 1-3: זהה למסלול 3 הימים המוצג לעיל.

יום 4: יציאה בבוקר לאל צ’אלטן (ברכב שכור או באוטובוס), המרוחקת כשלוש שעות נסיעה. הגעה לעיירה ולאחר התארגנות קצרה, יציאה למסלול הליכה קצר כמו מירדור לוס קונדורס לתצפית על הסביבה. לינה באל צ’אלטן.

יום 5: יום מלא של טרקים באל צ’אלטן, כאשר האפשרות המומלצת היא מסלול לגונה דה לוס טרס (בעונת הקיץ) או מסלול לגונה טורה (למתקשים יותר). חזרה לאל קלפטה בערב או לינה נוספת באל צ’אלטן, בהתאם לזמן העומד לרשותכם.

מסלול שבוע – פטגוניה מקיפה

יום 1-5: זהה למסלול 5 הימים המוצג לעיל.

יום 6: שיט יום מלא באגם ארחנטינו לצפייה בקרחונים נוספים כמו אופסלה וספגזיני, פחות מוכרים אך מרשימים לא פחות מפריטו מורנו.

יום 7: יום לפעילויות נוספות בהתאם להעדפות – אופציות כוללות ביקור באסטנסיה קריסטינה המבודדת, טיול ג’יפים באזור, רכיבה על סוסים בחוות גאוצ’וס, או יום מנוחה והתארגנות לקראת המשך המסע או חזרה הביתה.

“מהניסיון שלי, מטיילים רבים מתכננים יותר מדי פעילויות בפטגוניה ולא משאירים זמן לגמישות,” מזהיר מיגל, בעל חברת תיירות באל קלפטה. “הביאו בחשבון שמזג האוויר עשוי לשבש תכניות ושהמרחקים גדולים. בנוסף, הפטגוניה היא אזור שקצב החיים בו איטי ורגוע – תנו לעצמכם להיכנס לקצב המקומי ולהרגיש את המקום, לא רק לצלם ולרוץ הלאה.”

שאלות ותשובות על המלצות על אל קלפטה ארגנטינה

מתי הזמן הטוב ביותר לבקר באל קלפטה?

הזמן הטוב ביותר לבקר באל קלפטה הוא בין אוקטובר לאפריל (אביב וקיץ בחצי הכדור הדרומי), כאשר הטמפרטורות נעימות יותר לטיולים. אם ברצונכם להימנע מהמוני התיירים והמחירים הגבוהים של עונת השיא (דצמבר-פברואר), שקלו לבקר בנובמבר או מרץ, כאשר מזג האוויר עדיין נעים יחסית אך האזור פחות עמוס.

כמה ימים מומלץ לשהות באל קלפטה?

המינימום המומלץ הוא 3 ימים מלאים, המאפשרים ביקור בקרחון פריטו מורנו, היכרות עם העיר והסביבה הקרובה. אם ברצונכם לשלב גם ביקור באל צ’אלטן, הקדישו לפחות 5 ימים לאזור. מסלול אידיאלי כולל שבוע שלם, המאפשר לחקור את האזור בקצב נינוח והתנסות במגוון פעילויות וחוויות.

איך מגיעים לקרחון פריטו מורנו מאל קלפטה?

ישנן מספר אפשרויות להגיע מאל קלפטה לקרחון פריטו מורנו: 1) נסיעה עצמאית ברכב שכור – אורכת כשעה וחצי לכל כיוון. 2) אוטובוסים מאורגנים היוצאים מהעיר מדי בוקר ומחזירים אתכם אחה”צ. 3) טיולים מאורגנים הכוללים הסעות, מדריך והסברים. לחוויה מיוחדת, ניתן לשלב שיט מול חזית הקרחון או אפילו הליכה על הקרחון עצמו (Mini-trekking או Big Ice trek).

אילו מלונות מומלצים באל קלפטה?

אל קלפטה מציעה מגוון אפשרויות לינה לכל תקציב: למטיילים חסכוניים מומלצים הוסטלים כמו America del Sur Hostel או Calafate Hostel. לתקציב בינוני מומלצים Hotel Alto Calafate או Design Suites Calafate. למחפשים אירוח יוקרתי מומלצים Xelena Hotel & Suites או Posada Los Alamos. לחוויה ייחודית שקלו לינה באסטנסיה כריסטינה המבודדת. בעונת השיא (דצמבר-פברואר) מומלץ להזמין מראש.

אילו מסעדות מומלצות באל קלפטה?

בין המסעדות המומלצות באל קלפטה: La Tablita – מסעדת בשרים איכותית המתמחה בנתחי בשר ארגנטינאיים צלויים להפליא. Mi Viejo – מסעדה אהובה על המקומיים עם בשרים ופסטות ברמה גבוהה ומחירים סבירים. Casper – מתמחה בדגים ופירות ים. Pura Vida – אפשרויות צמחוניות וטבעוניות. בנוסף מומלץ לנסות את קונדיטוריית La Lechería לקינוחים ומאפים עם דולצ’ה דה לצ’ה.

האם כדאי לשלב ביקור באל צ’אלטן יחד עם אל קלפטה?

בהחלט מומלץ לשלב ביקור באל צ’אלטן במהלך שהייתכם באל קלפטה, במיוחד אם אתם אוהבי טבע וטרקים. אל צ’אלטן מציעה מסלולי הליכה מרהיבים לכל הרמות, עם נופים דרמטיים של הרים, קרחונים ואגמים. המרחק בין שתי הערים הוא כ-215 ק”מ (כ-3 שעות נסיעה), וניתן להגיע באוטובוסים ציבוריים או ברכב שכור. הקדישו לפחות יומיים לאל צ’אלטן כדי לחוות את מסלולי ההליכה המרכזיים.

איזה ביגוד להביא לטיול באל קלפטה?

בשל השינויים הקיצוניים במזג האוויר בפטגוניה, מומלץ להתלבש בשכבות: שכבת בסיס מחומרים מנדפי לחות, שכבת חימום (פליז או סוודר), ומעיל עמיד למים ולרוח. גם בקיץ יש להביא כובע, כפפות וצעיף עקב הרוחות הקרות. נעליים נוחות להליכה עם סוליה טובה הכרחיות לטיולים. אל תשכחו משקפי שמש וקרם הגנה עם מקדם גבוה – השמש בפטגוניה חזקה במיוחד בגלל הקרבה לאנטארקטיקה.

מה עלות הביקור בקרחון פריטו מורנו?

עלות הביקור בקרחון פריטו מורנו מורכבת ממספר רכיבים: דמי כניסה לפארק הלאומי לוס גלסיארס – כ-800 פזוס ארגנטינאים (המחיר משתנה). הסעה מאל קלפטה לפארק וחזרה – 1,500-2,000 פזוס. לחוויות נוספות: שיט סטנדרטי מול חזית הקרחון – 3,500-4,500 פזוס. הליכה קצרה על הקרחון (מיני-טרקינג) – 13,000-20,000 פזוס. המחירים הם נכון לשנת 2023 ועשויים להשתנות עקב האינפלציה בארגנטינה.

האם יש אטרקציות באל קלפטה עצמה מלבד הקרחון?

אל קלפטה עצמה מציעה מספר אטרקציות מעבר לקרחון פריטו מורנו: שמורת לגונה נימז – לצפייה בציפורים ובעלי חיים. מוזיאון הקרח (Glaciarium) – מרכז מדעי מודרני המוקדש לקרחונים. חוות גאוצ’וס מסורתיות באזור – המציעות רכיבה על סוסים וארוחות מסורתיות. שיט באגם ארחנטינו – לצפייה בקרחונים נוספים כמו אופסלה וספגזיני. המרכז העירוני – עם חנויות מזכרות, מסעדות וברים. בנוסף, העיר משמשת בסיס מצוין לטיולים לפארק טורס דל פיינה בצ’ילה ולאל צ’אלטן.

איך מתמודדים עם הרוחות החזקות בפטגוניה?

הרוחות בפטגוניה ידועות בעוצמתן ויכולות להגיע למהירויות של 100 קמ”ש ויותר: לבשו שכבות רבות והצטיידו במעיל עמיד לרוח. הביאו כובע שמתהדק היטב לראש (עדיף עם רצועת סנטר) וכיסויי אוזניים. בזמן טיולים, הימנעו ממסלולים חשופים במיוחד בימים של רוחות חזקות. בקרחון פריטו מורנו, היזהרו במיוחד במרפסות התצפית החשופות, והשגיחו על ילדים קטנים. בעיר, שימו לב לחפצים קלים שעלולים להיתלש ברוח, ותכננו פעילויות מקורות כאלטרנטיבה לימים סוערים במיוחד.

מקורות וקישורים נוספים:

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply