חצי האי ולדס ארגנטינה, מדריך מקיף לחווית טבע בלתי נשכחת
המלצות על חצי האי ולדס ארגנטינה – מדריך מקיף לחוויה בלתי נשכחת
חצי האי ולדס (Península Valdés) בארגנטינה נחשב לאחד מפלאי הטבע המרהיבים בדרום אמריקה, והוא ללא ספק גן עדן למי שאוהב לצפות בחיות בר בסביבתן הטבעית. למעשה, זהו המקום השני הכי טוב בדרום אמריקה לצפייה בחיות בר, אחרי איי גלפגוס המפורסמים. שמורת טבע זו, שהוכרזה כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק”ו בשנת 1999, מהווה בית לשפע מרהיב של יונקים ימיים, עופות ויצורים ימיים – מלווייתנים ענקיים, אריות ים, דולפינים ופינגווינים ועד אורקות וסוגים שונים של עופות מים.
חצי האי וולדס הוא מקום שמזמין אותך לחוויה אינטימית עם הטבע בצורתו הגולמית והמרשימה ביותר. אם אתם מחפשים חוויות מעמיקות ולא שגרתיות בטיול שלכם בארגנטינה, מקום זה חובה לכלול במסלול הטיול. במאמר זה אספנו עבורכם את כל המידע החיוני שיעזור לכם לתכנן ביקור בחצי האי ולדס, כולל המלצות על מה לראות, איפה לישון, מתי לבקר, ואיך להפיק את המירב מהביקור שלכם באחד מאוצרות הטבע המופלאים של ארגנטינה.
מיקום ומאפיינים – היכרות עם חצי האי ולדס
חצי האי ולדס ממוקם בצפון פטגוניה, במחוז צ’ובוט (Chubut) שבארגנטינה. שטחו של חצי האי מגיע לכ-3,600 קמ”ר, והוא מוקף בחלקו המזרחי על ידי האוקיינוס האטלנטי ובחלקו המערבי על ידי מפרץ סאן חוזה (Golfo San José) ומפרץ נואבו (Golfo Nuevo). הנוף באזור אופייני לפטגוניה – ערבות פתוחות, מדבר צחיח, ומצוקים ענקיים הנופלים היישר אל האוקיינוס.
חצי האי מתאפיין באקלים צחיח למחצה עם טמפרטורות ממוצעות שנעות בין 2 מעלות בחורף ל-25 מעלות בקיץ. הרוחות החזקות האופייניות לאזור זה מגיעות לעיתים למהירויות של עד 100 קמ”ש והן חלק בלתי נפרד מהחוויה המקומית. הרוחות העזות עיצבו לא רק את הנוף אלא גם את התרבות המקומית ואורח החיים באזור.
העיר המרכזית הקרובה לחצי האי היא פוארטו מדרין (Puerto Madryn), המשמשת כנקודת יציאה עיקרית לסיורים בחצי האי. בתוך חצי האי עצמו ישנם מספר יישובים קטנים, כשהמרכזי שבהם הוא פוארטו פירמידס (Puerto Pirámides), הכפר היחיד שנמצא בשטח השמורה עצמה.
היסטוריה וחשיבות אקולוגית
חצי האי ולדס נקרא על שם אנטוניו ולדס, אדמירל ספרדי שחקר את האזור במאה ה-18. לפני הגעתם של האירופאים, האזור היה מיושב על ידי שבט הטהלואלצ’ה (Tehuelche), שחיו מציד וליקוט. במהלך המאות ה-19 וה-20 שימש האזור בעיקר למרעה צאן ולציד בלתי חוקי של יונקים ימיים, מה שהוביל לירידה משמעותית באוכלוסייתם.
בשנת 1983 הוכרז האזור כשמורת טבע על ידי ממשלת ארגנטינה במטרה להגן על המערכת האקולוגית הייחודית שלו. ההכרה בחשיבותו העולמית הגיעה ב-1999, עם הכרזתו כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק”ו. היום, השמורה היא מודל לשימור ומחקר של סביבות ימיות ויבשתיות, ומהווה מקור הכנסה חשוב לאזור דרך תיירות אקולוגית.
המפגש בין זרמי מים קרים וחמים באזור זה יוצר תנאים אידיאליים עבור מגוון רחב של יצורים ימיים, מה שהופך את חצי האי למקום מפגש עשיר במיוחד למינים רבים. חוקרים מכל העולם מגיעים לכאן כדי ללמוד על ההתנהגות של לווייתני הבישוף, האורקות, הפינגווינים ויונקים ימיים אחרים שבוחרים במקום זה כסביבת מחייה, רבייה או כתחנת מעבר בנדודיהם.
עונות מומלצות לביקור – מתי כדאי להגיע?
בחירת העונה המתאימה לביקור בחצי האי ולדס היא קריטית אם ברצונכם לצפות במינים ספציפיים של בעלי חיים. כל עונה מציעה חוויות שונות ומיוחדות, כאשר חלק מהמינים נמצאים באזור רק בתקופות מסוימות של השנה. זכרו כי עונות השנה בארגנטינה הפוכות מאשר בחצי הכדור הצפוני, כך שהקיץ מתרחש בחודשים דצמבר-פברואר והחורף ביוני-אוגוסט.
קיץ (דצמבר-פברואר)
הקיץ בחצי האי ולדס מציע את התנאים הנוחים ביותר למבקרים מבחינת מזג האוויר, עם טמפרטורות נעימות שנעות בדרך כלל בין 20 ל-25 מעלות ביום. זוהי תקופה מצוינת לפעילויות חוץ כמו טרקים, רכיבה על אופניים או סתם ישיבה על החוף. עם זאת, יש לקחת בחשבון שזוהי גם עונת התיירות העמוסה ביותר, עם מחירים גבוהים יותר וצורך בהזמנות מראש לכל האטרקציות והלינות.
בקיץ ניתן לראות:
- פינגווינים – הקיץ הוא זמן מצוין לצפות בקולוניות הפינגווינים של מגלן, שנמצאים באזור מאוקטובר עד מרץ. אלו התקופות בהן ניתן לראות את הגוזלים הקטנים והמתבגרים במושבות.
- אריות ים – במהלך הקיץ ניתן לצפות בגורי אריות ים חדשים שנולדו ומשחקים בחופים.
- עופות ים – מגוון עצום של עופות ים נמצא באזור בעונה זו.
חשוב לציין שלווייתני הבישוף עוזבים את האזור בדצמבר, כך שאם הצפייה בהם היא המטרה העיקרית שלכם, הקיץ אינו הזמן האידיאלי.
סתיו (מרץ-מאי)
הסתיו מציע חווית ביקור נעימה עם פחות תיירים. האוויר מתקרר בהדרגה, ומזג האוויר עדיין נוח למדי ליהנות מפעילויות חוץ. אפריל הוא חודש מעבר מצוין, עם טמפרטורות נוחות וכמות סבירה של תיירים.
בסתיו ניתן לראות:
- אורקות – מרץ-אפריל הם חודשים טובים לצפייה באורקות, שמגיעות לאזור לציד אריות ים צעירים שרק למדו לשחות.
- פינגווינים – עדיין ניתן לראות פינגווינים עד תחילת חודש מרץ, לפני שהם מתחילים לנדוד צפונה.
- פוקות (אריות ים) – ניתן לראות את אריות הים אך הגורים כבר גדלים בקצב מהיר.
חורף (יוני-אוגוסט)
החורף בחצי האי ולדס מתאפיין בטמפרטורות קרות ורוחות חזקות, מה שיכול להפוך את הביקור לפחות נוח, במיוחד לפעילויות חוץ. עם זאת, זוהי תקופה שקטה יותר עם מחירים נמוכים יותר, וניתן עדיין לראות מספר מינים של בעלי חיים.
בחורף ניתן לראות:
- לווייתנים דרומיים (Southern Right Whales) – מגיעים לאזור בסוף החורף, ביולי ואוגוסט, ונשארים עד נובמבר-דצמבר.
- אריות ים – עדיין ניתן לצפות בהם, אם כי בתקופה זו הם פחות פעילים.
אביב (ספטמבר-נובמבר)
האביב הוא עונה נהדרת לביקור בחצי האי ולדס. מזג האוויר מתחיל להתחמם, והטבע מתעורר לחיים. זהו הזמן האידיאלי לצפות במגוון הרחב ביותר של חיות בר, כולל הלווייתנים הדרומיים שמגיעים לאזור לרבייה והמלטה.
באביב ניתן לראות:
- לווייתנים דרומיים – נמצאים באזור במלוא עוצמתם, ואפילו ניתן לראות אמהות צעירות עם הגורים שלהן.
- פינגווינים – מגיעים לחצי האי בספטמבר-אוקטובר לבניית קן והטלת ביצים.
- פוקות – בעונת הרבייה שלהם, עם זכרים שנלחמים על טריטוריה ונקבות.
- אורקות – אוקטובר עד דצמבר הם חודשים טובים לצפות באורקות.
המלצה מיוחדת: לדעתנו, אוקטובר-נובמבר הם החודשים האידיאליים לביקור בחצי האי ולדס. בתקופה זו ניתן לצפות במספר הגדול ביותר של מינים, כולל לווייתנים דרומיים, פינגווינים, אריות ים ואורקות. כמו כן, מזג האוויר נוח יחסית, ואין עדיין המוני תיירים שמגיעים בחודשי הקיץ.
אטרקציות מרכזיות – מה לא ניתן לפספס?
חצי האי ולדס מציע אינספור אפשרויות צפייה בחיות בר, אך ישנן כמה אטרקציות שפשוט אי אפשר לפספס. כל אחת מהן מספקת חוויה ייחודית ומרגשת שתישאר איתכם זמן רב אחרי שתעזבו את המקום.
צפייה בלווייתני הבישוף הדרומיים
ללא ספק, האטרקציה המפורסמת ביותר בחצי האי ולדס היא הלווייתנים הדרומיים (Southern Right Whales) המכונים גם לווייתני בישוף. אלו מהיונקים הגדולים בעולם, עם אורך של עד 17 מטר ומשקל של עד 90 טון. הם מגיעים לאזור מיולי עד דצמבר, כשהשיא הוא בחודשים ספטמבר-אוקטובר.
הצפייה בלווייתנים מתקיימת בעיקר מהעיירה פוארטו פירמידס, שם יוצאות סירות למפרץ נואבו. הסיורים נמשכים בדרך כלל כשעה וחצי ומציעים הזדמנות לראות את היצורים המרהיבים הללו מקרוב. הלווייתנים הדרומיים ידועים בפעלולים כמו קפיצה מחוץ למים (breaching) והצצה מעל פני המים (spy-hopping) – חוויות שלא תשכחו במהרה.
“לראות לוויתן בישוף קופץ החוצה מהמים במלוא גודלו העצום, ואז נוחת בחזרה ביצירת ענן התזה אדיר – זו חוויה שקשה לתאר במילים,” כפי שמספרת דנה, מטיילת ישראלית שביקרה באזור באוקטובר. “אני זוכרת שכולנו על הסירה פשוט הפסקנו לנשום מרוב התרגשות.”
טיפ מקומי: בעוד שסיורי סירות הם הדרך הפופולרית ביותר לראות לווייתנים, אל תפספסו את האפשרות לצפות בהם גם מהחוף. בעיקר בפוארטו פירמידס ובנקודת תצפית אל קלאריטו (El Doradillo) ליד פוארטו מדרין, ניתן לצפות בלווייתנים מהחוף ללא תשלום. לעיתים הם מתקרבים מאוד לחוף, במיוחד נקבות עם גורים.
קולוניות הפינגווינים
פונטה טומבו (Punta Tombo) היא אחת מהקולוניות הגדולות בעולם של פינגווין מגלן (Magellanic penguin), עם למעלה ממיליון פינגווינים בשיא העונה. הקולוניה ממוקמת כשעתיים וחצי נסיעה מפוארטו מדרין, והביקור בה הוא חוויה מרגשת במיוחד.
הפינגווינים מגיעים לאזור בספטמבר להטיל ביצים ולגדל את הצאצאים, ונשארים עד מרץ-אפריל. בשיא העונה (נובמבר-דצמבר) ניתן לראות גוזלים צעירים יוצאים מהקינים שלהם.
בפונטה טומבו ישנם שבילי הליכה שמאפשרים למבקרים לעבור בין הפינגווינים, שכמעט לא מתרגשים מנוכחות האדם. החוויה של הליכה לצד מאות פינגווינים קטנים וחמודים היא פשוט מופלאה.
טיפ למטיילים: “תתכוננו לריח חזק מאוד של גואנו (צואת ציפורים) וצאו לדרך מוקדם בבוקר, כי הנסיעה ארוכה,” מציע יואב, שביקר במקום עם משפחתו. “הקפידו להישאר על השבילים המסומנים ולשמור מרחק של לפחות מטר מהפינגווינים, למרות שהם עצמם עלולים להתקרב אליכם.”
אם אין לכם זמן להגיע לפונטה טומבו, ישנן קולוניות קטנות יותר של פינגווינים בחצי האי ולדס עצמו – באסטנסיה סן לורנזו (Estancia San Lorenzo) שבצפון חצי האי ובקלטה ואלדס (Caleta Valdés) במזרחו.
צפייה באריות ים ופילי ים
בחצי האי ולדס ישנן מספר קולוניות של אריות ים דרום אמריקאיים (South American sea lions) ושל פילי ים דרומיים (Southern elephant seals). המקומות הטובים ביותר לצפייה בהם הם:
- פונטה נורטה (Punta Norte) – בחלק הצפוני של חצי האי, שם ניתן לראות אריות ים ופילי ים, ובעונה המתאימה (מרץ-אפריל) גם אורקות שמגיעות לצוד.
- פונטה דלגדה (Punta Delgada) – בדרום חצי האי, שם נמצאת קולוניה גדולה של פילי ים.
- קלטה ואלדס (Caleta Valdés) – מזרח חצי האי, שם ניתן למצוא גם אריות ים וגם פילי ים.
הצפייה ביונקים ימיים אלו מתאפשרת מנקודות תצפית מסודרות, לרוב על מצוקים מעל החוף שמהם ניתן לראות את החיות מבלי להפריע להן. פילי הים הזכרים, עם החדק האופייני שלהם, יכולים להגיע לאורך של עד 5 מטרים ומשקל של 3 טון, והם מרשימים ביותר.
צפייה באורקות
אחת החוויות היותר נדירות בחצי האי ולדס היא הצפייה באורקות (לווייתני קטלן). בניגוד לרוב המקומות בעולם, האורקות באזור זה פיתחו טכניקת ציד ייחודית – הן מטילות עצמן בכוונה אל החוף כדי לצוד גורים צעירים של אריות ים. תופעה זו מתרחשת בעיקר באזור פונטה נורטה, בתקופות מרץ-אפריל ואוקטובר-דצמבר.
חשוב לציין שצפייה באורקות אינה מובטחת ותלויה במזג האוויר, בתנאי הים ובמזל. לעיתים צריך להמתין שעות ארוכות, ולפעמים אפילו ימים, כדי לראות אורקה מבצעת את הציד המרהיב הזה. עם זאת, למי שיש את הסבלנות ואת המזל, זוהי אחת החוויות המרגשות ביותר שניתן לחוות בטבע.
“חיכינו יומיים שלמים בפונטה נורטה,” מספרת ליאת, שביקרה במקום באפריל. “בדיוק כשהתחלנו להתייאש, ראינו אורקה גדולה מתקרבת לחוף, ואז בתנועה מהירה היא זינקה על החוף, תפסה גור אריה ים וגלשה חזרה למים. הלב שלי פשוט עמד מלכת.”
אטרקציות נוספות בחצי האי
מלבד היונקים הימיים והפינגווינים, חצי האי ולדס מציע שפע של חיות בר יבשתיות ופעילויות נוספות:
- הרביזקו הפטגוני (Patagonian mara) – מין מכרסם גדול דמוי ארנב שנפוץ באזור.
- גואנקו (Guanaco) – קרוב משפחה של הלאמה, שניתן לראותו מסתובב חופשי ברחבי חצי האי.
- ננדו (Rhea) – ציפור דמוית יען שנפוצה בערבות הפתגוניות.
- צפייה בציפורים – האזור הוא גן עדן לצפרים, עם מיני עופות רבים כמו השקנאי הצ’יליאני, פלמינגו, ושחפים מסוגים שונים.
- פעילויות ימיות – בעיירה פוארטו פירמידס ניתן ליהנות מפעילויות כמו קיאקים, צלילה וגלישת רוח.
שווה לבקר גם במרכז המבקרים בכניסה לשמורה, ששם ניתן ללמוד רבות על האקולוגיה והחיות של האזור לפני שמתחילים בסיור עצמו.
מסלול מומלץ לסיור בחצי האי ולדס
רוב המבקרים מקדישים יום אחד לסיור בחצי האי ולדס, אך אם יש לכם זמן, מומלץ מאוד להקדיש לפחות יומיים כדי לחוות את כל מה שהאזור מציע. הנה מסלול מומלץ ליום אחד ולשני ימים:
מסלול של יום אחד
- 06:00-07:00 – יציאה מוקדמת מפוארטו מדרין לכיוון מרכז המבקרים של חצי האי ולדס (כשעה נסיעה).
- 08:00-08:30 – ביקור במרכז המבקרים, תשלום דמי כניסה לשמורה וקבלת מפה.
- 09:00-10:30 – נסיעה לפוארטו פירמידס והשתתפות בשיט לצפייה בלווייתנים (בעונה המתאימה).
- 11:00-12:00 – ארוחת צהריים בפוארטו פירמידס.
- 12:30-14:00 – נסיעה לקלטה ואלדס לצפייה בפילי ים ופינגווינים (בעונה המתאימה).
- 14:30-16:00 – נסיעה לפונטה נורטה לצפייה באריות ים ואורקות (בעונה המתאימה).
- 16:30-18:00 – חזרה לפוארטו מדרין.
מסלול של יומיים
יום ראשון:
- 07:00-08:00 – יציאה מפוארטו מדרין למרכז המבקרים.
- 08:30-09:00 – ביקור במרכז המבקרים.
- 09:30-11:00 – נסיעה לפוארטו פירמידס והשתתפות בשיט לצפייה בלווייתנים.
- 11:30-13:00 – ארוחת צהריים בפוארטו פירמידס.
- 13:30-15:30 – זמן חופשי בפוארטו פירמידס, אפשרות לפעילויות נוספות כמו קיאקים או שנורקלינג.
- 16:00-18:00 – צפייה בשקיעה מהחוף ותצפית לווייתנים מהחוף.
- 18:00 – לינה בפוארטו פירמידס.
יום שני:
- 07:00-08:00 – יציאה מוקדמת מפוארטו פירמידס לפונטה נורטה.
- 08:30-10:30 – צפייה באריות ים ואורקות (בעונה המתאימה).
- 11:00-12:30 – נסיעה לאסטנסיה סן לורנזו לצפייה בקולוניית הפינגווינים.
- 12:30-13:30 – ארוחת צהריים באסטנסיה.
- 14:00-15:30 – נסיעה לקלטה ואלדס לצפייה בפילי ים.
- 16:00-17:30 – נסיעה לפונטה דלגדה, צפייה בקולוניית פילי ים נוספת.
- 18:00-19:30 – חזרה לפוארטו מדרין.
מסלול של שלושה ימים (כולל פונטה טומבו)
אם יש לכם יום נוסף, מומלץ מאוד להקדיש אותו לביקור בקולוניית הפינגווינים בפונטה טומבו:
- 07:00-09:30 – יציאה מוקדמת מפוארטו מדרין לפונטה טומבו.
- 09:30-12:00 – ביקור במושבת הפינגווינים והליכה בשבילים.
- 12:00-13:00 – ארוחת צהריים במקום או פיקניק שהבאתם מראש.
- 13:30-15:30 – אפשרות לביקור בטרלו (Trelew) ובמוזיאון הפליאונטולוגי המפורסם.
- 16:00-17:30 – ביקור בגאימן (Gaiman), עיירה עם השפעה וולשית, ואפשרות לטעום “טה וולשי” אותנטי.
- 18:00-19:30 – חזרה לפוארטו מדרין.
טיפ חשוב: “כדאי מאוד לשכור רכב לסיור בחצי האי,” ממליץ גיל, מטייל ישראלי שביקר באזור. “זה נותן לכם יותר גמישות בזמנים ומאפשר לכם לעצור בנקודות תצפית נוספות שסיורים מאורגנים מדלגים עליהן. הדרכים אמנם חלקן עפר, אבל במצב טוב ומתאימות לכל רכב.”
אוכל, לינה ותחבורה – המדריך המעשי
היכן לישון?
ישנן מספר אפשרויות לינה באזור חצי האי ולדס:
פוארטו מדרין (Puerto Madryn)
העיר הגדולה באזור, המציעה את מגוון אפשרויות הלינה הרחב ביותר – מהוסטלים בסיסיים ועד מלונות יוקרה. רוב המטיילים בוחרים לישון כאן ולצאת לסיורים יומיים לחצי האי.
המלצות ספציפיות:
- La Tosca Hostel – הוסטל פופולרי עם אווירה טובה ומחירים נוחים. אתר הבית (Belgrano 161, Puerto Madryn)
- Hotel Península Valdés – מלון אמצע-גבוה עם מיקום מצוין מול הטיילת. אתר הבית (Av. Roca 151, Puerto Madryn)
- El Gualicho Hostel – הוסטל עם חדרים פרטיים ומשותפים, מטבח משותף ואווירה חברתית. (Sarmiento 437, Puerto Madryn)
פוארטו פירמידס (Puerto Pirámides)
הכפר היחיד בתוך שטח השמורה של חצי האי ולדס. המקום קטן מאוד, עם מספר מוגבל של אפשרויות לינה, אבל יש יתרון גדול בלישון כאן – אתם נמצאים בלב השמורה ויכולים להתחיל את היום מוקדם, לפני שמגיעים כל התיירים מפוארטו מדרין.
המלצות ספציפיות:
- La Hostería del Faro – מלון קטן ונעים במיקום מצוין, קרוב לחוף. אתר הבית (Calle Golfo Nuevo S/N, Puerto Pirámides)
- Del Nomade Eco Hostel – הוסטל אקולוגי עם אווירה נהדרת ונחשב לאחד ההוסטלים הטובים באזור. אתר הבית (El Doradillo 187, Puerto Pirámides)
אחוזות (Estancias) בחצי האי
למי שמחפש חוויה אותנטית ויוצאת דופן, כמה מהאחוזות הוותיקות בחצי האי פתחו את שעריהן למבקרים ומציעות לינה ברמה גבוהה, אם כי במחירים גבוהים בהתאם.
המלצות ספציפיות:
- Estancia Rincón Chico – אחוזה היסטורית בחלק הדרומי של חצי האי, עם צוות אדיב וארוחות מעולות. אתר הבית
- Estancia San Lorenzo – אחוזה בצפון חצי האי, קרובה לקולוניית פינגווינים. (יש לתאם ביקור ולינה מראש)
היכן לאכול?
פוארטו מדרין
העיר מציעה מגוון רחב של מסעדות, מחנויות פיצה פשוטות ועד מסעדות דגים יוקרתיות:
- El Cantábrico – מסעדת דגים ופירות ים מצוינת, מהמובילות בעיר. (Av. Roca 584, Puerto Madryn)
- Estación Ganadero – סטייקים ארגנטינאים משובחים במחירים נוחים. (Av. Gales 40, Puerto Madryn)
- Giuseppe – מסעדה איטלקית ופיצרייה טובה, אופציה נהדרת למי שצריך הפסקה מבשר. (25 de Mayo 279, Puerto Madryn)
פוארטו פירמידס
למרות גודלו הקטן, הכפר מציע מספר מסעדות טובות, אם כי המחירים גבוהים יותר בהשוואה לפוארטו מדרין:
- La Estación – מסעדה עם אווירה טובה ותפריט מגוון שכולל גם אופציות צמחוניות. (Calle Las Ballenas S/N, Puerto Pirámides)
- La Covacha – מסעדת דגים ופירות ים עם נוף לים. (Calle Las Ballenas S/N, Puerto Pirámides)
טיפ למטיילים: “אל תוותרו על טעימת מאכלי הים בפוארטו מדרין,” מציע רועי, שף ישראלי שטייל באזור. “המבחר והטריות של הדגים ופירות הים פה מרשימים ביותר. מומלץ במיוחד לטעום את ה’centolla’ (סרטן מלך) המקומי, אם הוא בעונה.”
תחבורה וניידות
כדי להגיע לחצי האי ולדס ולנוע בתוכו יש מספר אפשרויות:
הגעה לאזור
- טיסה – ניתן לטוס לשדה התעופה של טרלו (Trelew), הנמצא כ-50 ק”מ מפוארטו מדרין. ישנן טיסות סדירות מבואנוס איירס וממוקדים עיקריים אחרים בארגנטינה.
- אוטובוס – חברות אוטובוסים כמו Via Bariloche ו-Andesmar מפעילות קווים סדירים מבואנוס איירס ומערים אחרות בפטגוניה לפוארטו מדרין. הנסיעה מבואנוס איירס אורכת כ-18-20 שעות.
תחבורה בחצי האי
- רכב שכור – האפשרות המומלצת ביותר לסיור בחצי האי היא השכרת רכב. זה מאפשר גמישות מרבית ויכולת לעצור בכל נקודה מעניינת. ניתן להשכיר רכב בשדה התעופה של טרלו או בפוארטו מדרין.
- סיורים מאורגנים – ישנן חברות רבות בפוארטו מדרין שמציעות סיורים יומיים לחצי האי. אלה נוחים למי שאינו רוצה לנהוג, אבל פחות גמישים.
- אוטובוסים – ישנם אוטובוסים מעטים שמחברים בין פוארטו מדרין לפוארטו פירמידס, אבל אין תחבורה ציבורית אל שאר חלקי חצי האי.
טיפ חשוב: “אם אתם שוכרים רכב, ודאו שיש לכם מספיק דלק לפני כניסה לחצי האי,” מזהיר דוד, מטייל ותיק באזור. “יש תחנת דלק אחת בלבד בפוארטו פירמידס, והמרחקים בחצי האי גדולים. מלאו דלק בפוארטו מדרין לפני היציאה.”
הדרכים בחצי האי הן ברובן דרכי עפר (ripio), אך הן במצב טוב יחסית ומתאימות לכל רכב בתקופה היבשה. בעונת הגשמים (חורף) חלק מהדרכים עלולות להיות בוציות ומומלץ רכב 4X4.
עצות שימושיות והמלצות מטיילים
הכנות וציוד
- ביגוד – הכינו בגדים לכל מזג אוויר. גם בקיץ, הטמפרטורות יכולות לרדת בלילה, והרוחות החזקות יכולות לגרום לתחושת קור. שכבות הן המפתח – חולצה קצרה, שכבה חמה כמו פליס, ומעליה מעיל רוח/גשם.
- הגנה מהשמש – קרינת השמש בפטגוניה חזקה מאוד. הקפידו על כובע, משקפי שמש וקרם הגנה (גורם הגנה 50 לפחות), גם ביום מעונן.
- משקפת – כלי חיוני לצפייה בחיות בר. מומלץ להביא משקפת טובה אם יש לכם, או לשכור/לקנות במקום.
- מצלמה – אם יש לכם עדשת זום טובה, זה המקום להשתמש בה. המצלמה בטלפון עלולה להתקשות לתפוס את החיות ממרחק.
- מים ומזון – תמיד קחו איתכם מספיק מים ומזון לדרך. מחוץ לפוארטו פירמידס אין הרבה מקומות לקנות אוכל או שתייה.
טיפים למטייל
- תשלומים – רוב המקומות בפוארטו מדרין מקבלים כרטיסי אשראי, אבל בחצי האי עצמו עדיף להצטייד במזומן. כמו כן, יש לשלם דמי כניסה לשמורה (כ-30 דולר לאדם נכון ל-2023).
- שעות אור – תכננו את היום לפי שעות האור. בקיץ (דצמבר-פברואר) השמש זורחת מוקדם מאוד (סביב 5:00) ושוקעת מאוחר (סביב 21:00), מה שמאפשר יום טיול ארוך. בחורף השמש זורחת מאוחר יותר ושוקעת מוקדם יותר.
- אינטרנט וטלפון – הכיסוי הסלולרי בחצי האי עצמו מוגבל. יש קליטה טובה בפוארטו פירמידס, אבל בשאר חלקי חצי האי הקליטה עלולה להיות חלשה או לא קיימת בכלל.
- מרחקים ונסיעות – המרחקים בחצי האי גדולים והדרכים לוקחות יותר זמן ממה שמפות מראות בגלל שרובן דרכי עפר. הוסיפו 30% לזמן הנסיעה המחושב במפות.
ציטוטים ממטיילים ישראלים
“היינו זוג עם ילדה בת 10. השכרנו רכב ליומיים, וזה היה בדיוק מה שנדרש. העובדה שיכולנו לעצור מתי שרצינו ולהמשיך בקצב שלנו הייתה חשובה מאוד, במיוחד עם ילדים. הילדה שלנו פשוט השתגעה מאושר כשראינו את הלווייתנים מקפצים מחוץ למים.” – משפחת כהן, ביקרו באוקטובר 2022
“להיות סבלניים, זה המפתח לחוויה טובה בחצי האי ולדס. הטבע עובד בקצב שלו. חיכינו שעתיים בפונטה נורטה עד שהתחילה פעילות של אריות ים, אבל ברגע שהגיעו, זה היה מרהיב. קחו איתכם ספר, מים, חטיפים, והתכוננו להמתנות.” – נועה, מטיילת סולו, ביקרה בנובמבר 2021
“חצי האי ולדס הוא לא יעד זול, אבל מבחינתנו זו הייתה אחת ההשקעות הטובות ביותר בטיול הארוך שלנו בדרום אמריקה. לראות לווייתן בישוף מרחק של 10 מטרים מהסירה, ואז ללכת בין אלפי פינגווינים בפונטה טומבו – אלו רגעים שאי אפשר לתמחר.” – יובל ועידן, זוג מטיילים, ביקרו בספטמבר 2020
מסלולי טיולים להשראה
שילוב חצי האי ולדס בטיול ארוך בפטגוניה (3 שבועות)
- בואנוס איירס (3 ימים)
- פוארטו מדרין והאי ולדס (4 ימים)
- אל קלאפאטה והקרחון פריטו מורנו (4 ימים)
- אל צ’אלטן והר פיץ רוי (3 ימים)
- טורס דל פיינה, צ’ילה (5 ימים)
- אושוואיה וארץ האש (3 ימים)
סיור קצר בצפון פטגוניה (10 ימים)
- בואנוס איירס (2 ימים)
- פוארטו מדרין והאי ולדס (3 ימים)
- טרלו וגאימן (1 יום)
- אסקל והאגמים (3 ימים)
- חזרה לבואנוס איירס (1 יום)
ההבטחה של חצי האי ולדס – סיכום
חצי האי ולדס מציע חוויה ייחודית של טבע פראי בצורתו הטהורה ביותר. זהו מקום שבו אפשר להתחבר באמת למחזור החיים הטבעי, לצפות בסדר הטבעי של הדברים, ולהתרשם מהיופי המרהיב של החי והצומח בסביבתו הטבעית.
הפשטות והיופי של המקום, יחד עם השפע המדהים של חיות הבר, הופכים את הביקור בחצי האי ולדס לחוויה בלתי נשכחת ולאחת הנקודות המרגשות ביותר במסע בדרום אמריקה. כפי שכתב אחד המטיילים: “בחצי האי ולדס, אתה לא רק צופה בטבע – אתה חלק ממנו”.
יש משהו מטהר בלראות את הטבע בצורה כל כך טהורה ולא מסוננת, שמצליח לגעת בנו ולהזכיר לנו את הקסם שקיים בעולם הטבעי. אז אל תוותרו על חצי האי ולדס בביקורכם בארגנטינה – זו תהיה אחת ההחלטות הטובות ביותר שתקבלו לטיול שלכם.
שאלות נפוצות בנושא המלצות על חצי האי ולדס ארגנטינה
מתי הזמן הטוב ביותר לבקר בחצי האי ולדס?
הזמן הטוב ביותר לבקר בחצי האי ולדס הוא בין ספטמבר לדצמבר (אביב ותחילת הקיץ בחצי הכדור הדרומי). בחודשים אלו ניתן לראות את המגוון הרחב ביותר של בעלי חיים: לווייתני בישוף נמצאים במפרץ, הפינגווינים מגדלים את גוזליהם, וניתן לפגוש גם אריות ים ופילי ים. אוקטובר-נובמבר הם חודשים מושלמים מבחינת מזג אוויר נוח ופעילות חיות.
כיצד מגיעים לחצי האי ולדס?
הדרך הנפוצה ביותר להגיע לחצי האי ולדס היא דרך העיר פוארטו מדרין. ניתן לטוס משדה התעופה הבינלאומי של בואנוס איירס (Ezeiza) או משדה התעופה העירוני (Aeroparque) אל שדה התעופה של טרלו, הנמצא כ-50 ק”מ מפוארטו מדרין. לחלופין, ניתן לנסוע באוטובוס מבואנוס איירס לפוארטו מדרין (נסיעה של כ-18-20 שעות). מפוארטו מדרין ניתן לשכור רכב או להצטרף לסיור מאורגן לחצי האי, המרוחק כשעה נסיעה.
האם כדאי לשכור רכב או לקחת טיול מאורגן לחצי האי ולדס?
השכרת רכב מומלצת ביותר לטיול בחצי האי ולדס, שכן היא מעניקה גמישות מרבית לקבוע את הקצב שלכם ולעצור בנקודות עניין שסיורים מאורגנים עשויים לדלג עליהן. כל הכבישים בחצי האי במצב סביר ומתאימים לרכב רגיל, למרות שחלקם דרכי עפר. עם זאת, אם אינכם מרגישים בנוח לנהוג או מעדיפים שמדריך מקצועי יסביר לכם על האזור, יש מגוון של סיורים מאורגנים באיכות טובה היוצאים מפוארטו מדרין מדי יום.
אילו בעלי חיים ניתן לראות בחצי האי ולדס ומתי?
חצי האי ולדס הוא גן עדן לצפייה בבעלי חיים. הנה רשימה של חלק מבעלי החיים העיקריים והעונות בהן ניתן לצפות בהם:
- לווייתני בישוף – יוני עד דצמבר, עם שיא בספטמבר-אוקטובר
- פינגווינים של מגלן – ספטמבר עד מרץ, עם גוזלים בנובמבר-דצמבר
- פילי ים דרומיים – כל השנה, עם עונת רבייה באוגוסט-נובמבר
- אריות ים – כל השנה, עם גורים בינואר-פברואר
- אורקות – מרץ-אפריל ואוקטובר-דצמבר באזור פונטה נורטה
- דולפינים – ניתן לראות לאורך כל השנה
בנוסף, ניתן לצפות ביונקים יבשתיים כמו גואנקו (קרוב משפחה של הלאמה), הרביזקו הפטגוני (מכרסם גדול), ומיני ציפורים רבים לאורך כל השנה.
היכן מומלץ לישון בביקור בחצי האי ולדס?
ישנן שלוש אפשרויות עיקריות ללינה בביקור בחצי האי ולדס:
- פוארטו מדרין – העיר הגדולה באזור, המציעה מגוון רחב של אפשרויות לינה מהוסטלים ועד מלונות יוקרה. זוהי האפשרות הפופולרית ביותר, עם מבחר רב של מסעדות ושירותים.
- פוארטו פירמידס – הכפר היחיד בתוך שטח השמורה, עם מבחר מצומצם יותר של אכסניות ומלונות קטנים. היתרון הגדול הוא שאתם נמצאים בלב השמורה, קרובים לכל האטרקציות.
- אחוזות (Estancias) – מספר אחוזות ותיקות בתוך חצי האי מציעות לינה באווירה כפרית ואותנטית, אם כי במחירים גבוהים יותר.
אם יש לכם רק יום אחד לבקר בחצי האי, מומלץ לישון בפוארטו מדרין. אם יש לכם שני ימים או יותר, שקלו לישון לילה אחד בפוארטו פירמידס או באחת האחוזות לחוויה שונה ומיוחדת.
כמה זמן מומלץ להקדיש לביקור בחצי האי ולדס?
המינימום המומלץ לביקור בחצי האי ולדס הוא יום שלם, אך האידיאלי הוא להקדיש 2-3 ימים. יום אחד מאפשר סיור בסיסי של חצי האי, עם עצירות בנקודות העיקריות וסיור ימי לצפייה בלווייתנים (בעונה). יומיים מאפשרים ביקור מעמיק יותר, כולל אפשרות לישון בפוארטו פירמידס ולחוות את המקום בשעות שונות של היום. שלושה ימים יאפשרו לכם גם לבקר בקולוניית הפינגווינים בפונטה טומבו, הנמצאת מחוץ לחצי האי (כשעתיים נסיעה מפוארטו מדרין בכיוון ההפוך), ואולי אפילו לבקר בטרלו ובגאימן, עיירות מעניינות באזור.
מהם דמי הכניסה לחצי האי ולדס ומה הם כוללים?
יש לשלם דמי כניסה לשמורת חצי האי ולדס, שעומדים על כ-30 דולר לאדם (המחיר משתנה מעת לעת ותלוי בשער החליפין, נכון לשנת 2023). התשלום מתבצע במרכז המבקרים בכניסה לשמורה והוא חד-פעמי, כלומר תקף למשך כל שהותכם באזור, אפילו אם מדובר בימים מרובים. דמי הכניסה מכסים את האפשרות לנוע בשטח השמורה וכוללים גישה לכל נקודות התצפית ולחופים. שימו לב שפעילויות נוספות כמו שייט לצפייה בלווייתנים או ביקור באחוזות מסוימות כרוכים בתשלום נוסף. ניתן לשלם במזומן (פזוס ארגנטינאיים או דולרים) או בכרטיס אשראי, אך מומלץ להביא פזוס למקרים של תקלות במערכת הסליקה.
האם ניתן לצלול או לשחות עם בעלי החיים בחצי האי ולדס?
לא, בחצי האי ולדס לא מותר לשחות או לצלול עם בעלי החיים כחלק מהמאמצים לשמור על הסביבה הטבעית ולהימנע מהפרעה לבעלי החיים. הצפייה בבעלי החיים מתבצעת מסירות תחת פיקוח, ממרפסות תצפית, או משבילים מסומנים. יחד עם זאת, ישנן אפשרויות לפעילויות ימיות כמו קיאקים בפוארטו פירמידס, וצלילה או שנורקלינג לצפייה בדגים ובחיים התת-ימיים של האזור (ללא מגע או שחייה עם היונקים הימיים). בעונות מסוימות, כשהלווייתנים נמצאים במפרץ, פעילויות אלו מוגבלות עוד יותר כדי לשמור על בטיחות המבקרים ולמנוע הפרעה לבעלי החיים.
פעילות | מיקום | עונה מומלצת | הערות |
---|---|---|---|
צפייה בלווייתני בישוף | פוארטו פירמידס | יולי-דצמבר (שיא: ספטמבר-אוקטובר) | שייט: 1.5-2 שעות, 50-70 דולר לאדם |
ביקור בקולוניית פינגווינים | פונטה טומבו / אסטנסיה סן לורנזו | ספטמבר-מרץ (גוזלים: נובמבר-דצמבר) | פונטה טומבו: כשעתיים נסיעה מפוארטו מדרין |
צפייה באריות ים | פונטה נורטה, פונטה פירמידס | כל השנה (גורים: ינואר-פברואר) | צפייה חופשית ממרפסות תצפית |
צפייה בפילי ים | פונטה דלגדה, קלטה ואלדס | כל השנה (שיא: ספטמבר-נובמבר) | הזכרים הענקיים נראים בעיקר בעונת הרבייה |
צפייה באורקות | פונטה נורטה | מרץ-אפריל, אוקטובר-דצמבר | דורש סבלנות וקצת מזל |